Nyheter
Sävenäs avfallskraftvärmeverk. Pressfoto.

Renova satsar på CCS på Sävenäs

Renovas styrelse har fattat ett inriktningsbeslut att införa koldioxidinfångning och lagring eller återanvändning på en av fyra linjer på Sävenäs Avfallskraftvärmeverk till år 2030. Införandet av CCS eller CCU skulle ge en möjlighet till halvering av Renovas klimatpåverkan.

Beslutet har föregåtts av en omfattande utredning för att identifiera möjliga sätt att minska klimatbelastningen från energiåtervinning av avfall. Inriktningen har varit att i första hand arbeta för att plast inte ska hamna i det avfall som går till energiåtervinning.

Eftersom inriktningsbeslutet kan få stor påverkan ekonomiskt måste Renovas tio ägarkommuner godkänna det.

– Med det här viktiga beslutet sätter Renovas styrelse riktningen mot en klimatneutral avfallshantering. Vi hoppas också att Renovas tio ägarkommuner ska dela vår uppfattning om att det här är rätt riktning för framtiden”, säger Klas Forsberg styrelseordförande Renova.

Dagens beslut är ett inriktningsbeslut för fortsatt arbete och planen är att ett skarpt investeringsbeslut ska tas under 2027. Även inför ett skarpt investeringsbeslut kommer kommunfullmäktige i alla tio ägarkommuner att få möjlighet till att lämna ett ställningstagande.

Renova ägs gemensamt av de tio kommunerna Ale, Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal, Partille, Stenungsund, Tjörn och Öckerö

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.