Nyheter
Lone Grøstad från Maskingrossisternes Forening ser fram emot morgondagen.

Nordens största byggmässa öppnar idag

Väg- och byggmässan på Nova Spektrum i Lillestrøm är platsen att vara på för den som vill få de senaste nyheterna om byggbranschens maskiner.

Det är 18:e gången Maskingrossisternes Forening öppnar till sin årliga byggmässa och vi har tagit en pratstund med deras general manager Lone Grøstad för en sammanfattning innan dörrarna slår upp i morgon bitti.

Vilka är ambitionerna med de två konferenserna på torsdag?

– Konferenserna arrangeras av Grønn Anleggssektor och Oslo kommun med partners, och är en fortsättning från 2022 där samma aktörer höll konferenser, säger Grøstad.

– Ambitionen är att branschen ska träffa – byggare – konsultföretag – maskin- och utrustningsleverantörer – entreprenörer och andra beslutsfattare – för att dela information och erfarenhet om lösningar för det gröna skiftet.

Första delen är internationell och startar klockan 09:00. Här har vi flera europeiska aktörer som berättar om utvecklingen utanför Norge. Sista delen börjar kl 13:00 och fokuserar på kommuner och landsting . Vi tror att vi genom den här typen av dialog får fram både möjligheter och utmaningar som vi måste jobba med, säger hon.

Nytt och konverterat

Vilka trender ser du bland utställarna?

– Det är nog fler maskiner med nollutsläpp än 2022, men ändå är 94 % av de maskiner som säljs fossildrivna och det märks på utställningarna, säger Grøstad. Vi ser dock en tydlig trend både vad gäller konvertering och fabrikstillverkade nollutsläppsmaskiner. (se mer om detta nedan)

Du inleder mässan med ett event för unga – vad tycker du om rekrytering till branschen?

– För våra medlemmar är unga avgörande för den framtida verksamheten. MGF har rekrytering som en strategisk investering för alla våra medlemsgrupper – gaffeltruckar, entreprenadmaskiner, kompressorer och verktygsmaskiner och syftet är att öka andelen som tar yrkesexamen inom våra specialistområden.

– Ungdomens dag samlar runt 500 unga från gymnasieskolor och gymnasier och vi har en möjlighet att visa hur varierad och spännande arbetsvardagen är för både lärlingar och mekaniker. Dessutom finns det en hel del tuffa maskiner att se och ta på, säger hon.

Avfalls- och återvinningsmarknaden är en storkonsument av maskiner, utrustning och fordon – vad kan du locka dem med?

– Det finns trots allt ett antal materialhanteringsmaskiner och tunga fordon både på batteri och biogas som deras marknad använder. Och jag tror att de genom konferenserna kan få mycket kunskap och insikt i användningen av nollutsläppsmaskiner som vi har erfarenhet av de senaste sex åren, och inte minst infrastruktur för både el- och vätgasmaskiner.

Grävare med bränslecell

Har du några exempel på biogas- och vätgasfordon som kommer att visas upp på mässan?

– Jag har inte en fullständig överblick över innehållet i de olika montrarna, men jag räknar med att bland andra Bertel O. Steen och Volvo Maskin ska tillhandahålla lastbilar. Det kan därför finnas biogasfordon.

– När det gäller vätgas har vi dock lanserat världens första 30-tonsgrävare med bränslecell ombord på Volvo Maskins monter, säger Grøstad. Det här är en maskin som har konverterats av Applied Hydrogen, som också kommer att bidra till leveransen av vätgas till användarna, avslutar Grøstad.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.