Nyheter
Danskarna måste snart exportera avfall för förbränning. Foto: Vestforbrænding

Tvingas exportera avfall

Mängden avfall i Danmark minskar inte så mycket som politikerna har trott.

Nästa år startar upphandlingen av kapaciteten vid danska avfallsförbränningsanläggningar. En politisk överenskommelse från 2020 har slagit fast att Danmark ska lägga ner 30 procent av sin förbränningskapacitet till 2030. Avtalet byggde på prognoser av de totala mängderna avfall och beräkningar av hur mycket kapacitet som skulle behövas för att hantera hushållsavfall i framtiden.

Nu visar en färsk prognos från klimat-, energi- och försörjningsdepartementet att myndigheter och politiker har missat målet.

De nya beräkningarna visar att den totala danska mängden avfall till förbränning endast kommer att minska med 200 000 ton från 2025 till 2030. I den politiska klimatplanen antas mängden avfall till förbränning minska med 810 000 ton från 2020 till 2030.

Sänker kapaciteten

Anledningen till den stora avvikelsen är att Naturvårdsverket i Danmark har antagit att materialåtervinningen blir lägre än man först trodde. Dessutom inkluderar de nya siffrorna trädgårds- och parkavfall som inte tidigare inkluderats.

Klimatavtalet har beräknat att kapaciteten på avfallsförbränningsanläggningarna i Danmark kommer att minska till 3,3 miljoner ton 2025 och 2,7 miljoner ton 2030. Naturvårdsverket tror att de nya prognoserna kommer att försena kapacitetsminskningen.

Beräkningarna i Danmarks Naturvårdsverks färska rapport visar att det kommer att finnas 3,3 miljoner ton brännbart avfall i landet nästa år och 3,1 miljoner ton år 2030. Danmark kommer därför att hamna i en situation där de måste exportera avfall för förbränning.

Från import till export

”Från 2032 och framåt, där ett antal avfallsförbränningsanläggningar står inför stora reinvesteringar och inte längre kommer att vara lönsamma, förväntas fortfarande en betydande kapacitetsminskning. Om denna minskning jämförs med större mängder danskt avfall för förbränning i KF24 kommer det att resultera i export av danskt avfall från 2032”, står det i rapporten.

Förra året importerade danska förbränningsanläggningar cirka 330 000 ton brännbart avfall. Nästa år räknar man med att den minskar med runt 100 000 ton. I den danska miljöstyrelsens prognoser beräknas Danmark sakna kapacitet för 140 000 ton från 2032.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.