leder
Europaparlamentet har hållit sitt sista möte före valet. Foto: Alexis Haulot/EU

Slutet för Green Deal?

Klimatengagemanget har tagit en paus från valrörelsen. Det är högst osäkert om det kommer tillbaka.

President Roberta Metsola har släckt ljuset i Europaparlamentet och tagit farväl av sina 704 kollegor. Under den sista plenarsessionen före sommarens val klubbades flera nyckelpunkter i det prestigefyllda Green Deal-projektet. Nätnollindustrilagen kommer att främja gröna industriella investeringar. Ekodesignförordningen tvingar tillverkare att tillverka produkter som kan repareras och materialåtervinnas. Och förpackningsförordningen kommer att se till att vi övervinner det överväldigande berget av förpackningar, särskilt plast.

Green Deal presenterades som världens mest ambitiösa klimatplan när den lades fram under senhösten 2019. EU skulle nå klimatmålen genom en aktiv grön tillväxtstrategi. Fossiler skulle ersättas med förnybara energikällor. Och det skulle löna sig. Entusiasmen för projektet var stor och dåvarande vice ordföranden i EU-parlamentet, Franz Timmermans, även känd som Green Deals fader, omtalades som världens mäktigaste klimatchef.

Men drygt en månad innan nästan 360 miljoner röstberättigade européer går till valurnorna talar sitt tydliga språk för att mycket av den gröna färgen är på väg att blekna. Det kom särskilt till uttryck under en av det avgående parlamentets senaste debatter.

– Folk kan inte betala sina räkningar. De ser ingen framtid på grund av Green Deal. Och det får vi se i det här valet, sa polska Beata Szydlo under debatten.

Hon representerar den nationalkonservativa ECR. Opinionsmätningarna pekar på att högern kommer att hålla ett snabbval i juni. Prognoserna visar en fördel på 418 mot vänsterns 302 mandat (riksdagen utökas till 720 mandat).

Szydlo och de andra kritikerna av ”Gröna tsunamin” läste tiden väl.

Optimismen och löftena som följde i kölvattnet av Green Deal 2019 är som bortblåsta. Efter år av skyhöga energipriser, rasande inflation, räntehöjningar och stigande arbetslöshet är hållbarhet och ett grönt skifte inte längre så imponerande. Och det är under den kommande valperioden som lagförslaget kommer att svida på riktigt. Till och med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tonat ned sitt engagemang för klimatförändringar den senaste tiden.

Nu ska väljarna ge sin dom.

Allt talar för att de föredrar blå eurosedlar i fickan och låter den gröna färgen blekna.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.