Nyheter
Bulgariens huvudstad får inte bygga energiåtervinningsanläggningar. Deponierna måste alltså fortfarande fyllas. Foto: Roberto Burgos S/Freeimages.com

Förbjuder uppförande av förbränningsanläggningar

Inte dokumenterat att det inte är farligt för hälsan, säger Bulgariens högsta domstol.

Förbränningsanläggningen i Bulgariens huvudstad Sofia ska kunna hantera 180 000 ton avfall årligen och se till att hushållsavfallet för stadens 1,2 miljoner invånare.

Rädsla för luftföroreningar

Anläggningen utlovades 90 miljoner euro i stöd, men i torsdags förra veckan satte landets högsta domstol ned foten.

Enligt Euractiv anser Högsta domstolen att det inte är tillräckligt väl dokumenterat att förbränningsanläggningen inte är hälsofarlig. Miljövänner har under lång tid kämpat mot byggandet av anläggningen med hänvisning till hälsorisker. I rätten presenterade de en miljöprövningsrapport som skulle visa på faran med luftföroreningar från avfallsförbränningen.

”I full formalitet gick förvaltningsorganet med på miljöprövningsrapporten, trots oklara omständigheter kring den förväntade påverkan av anläggningens verksamhet på människors hälsa och dess påverkan på miljön”, avslutas domen.

Avfallsproblemet kvarstår

Domen innebär att det utsläppstillstånd som gavs 2015 är ogiltigt. Som ett resultat måste hela projektet läggas på hyllan.

Sofia upplever betydande luftföroreningar och särskilt under vintermånaderna är luftkvaliteten dålig. För två år sedan ålades stadens myndigheter att vidta åtgärder för att minska föroreningarna.

Högsta domstolens dom innebär att Sofia stad måste betala tillbaka 35 miljoner kronor som man redan fått i stöd från EU. Staden måste nu hitta en annan lösning för att hantera medborgarnas avfall. Samtidigt går staden miste om den fjärrvärme och el som skulle ha producerats.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.