Nyheter
Statkraft söker nya ägare till fjärrvärmeverksamheten. Foto: Statkraft värme

Statkraft kommer att sälja fjärrvärmeverksamheten

De cirka 150 anställda inom fjärrvärmeområdet i Norge och Sverige informerades vid ett möte på torsdagsmorgonen

För att stärka konkurrenskraften och öka lönsamheten måste fjärrvärmeverksamheten fortsätta växa, bland annat för att uppnå tekniska och kommersiella stordriftsfördelar. Statkrafts fjärrvärmeenhet har de senaste åren lyckats med organisk tillväxt, men har inte uppnått den storlek som krävs.

Statkrafts verkställande direktör Jürgen Tzschoppe och vd Birgitte Ringstad Vartdal informerade på torsdagsmorgonen alla anställda inom fjärrvärmeverksamheten om beslutet som har tagits att söka nya ägare.

Kräver stora investeringar

– Vi är stolta över våra drygt 150 anställda och vad vi åstadkommit genom att investera i fjärrvärme i över fyrtio år. Ytterligare tillväxt i bolaget kommer att kräva betydande investeringar för att säkerställa stordriftsfördelar och konkurrenskraft, men detta kommer att ha begränsade synergier med andra delar av Statkraft. Vi kommer därför att utforska möjligheter att hitta nya ägare som kan vidareutveckla fjärrvärmeverksamheten, säger Jürgen Tzschoppe.

Fjärrvärme är en viktig del i det gröna skiftet och utvecklingen mot en mer cirkulär ekonomi. Användningen av överskottsenergi bidrar till att frigöra viktig kapacitet i elnätet.

Statkraft Varme har verkat med energiåtervinning och fjärrvärme sedan 1982. Idag är fjärrvärmeverksamheten en betydande aktör på 13 orter i Norge och Sverige och levererar årligen cirka 1,2 TWh förnybar energi till över 40 000 slutanvändare.

Långsiktiga ägare

– Vi söker nya ägare som har resurser och ambitioner att utveckla företaget i ett långsiktigt, industriellt perspektiv. Våra utredningar kommer därför i första hand att handla om att hitta de som kan inse potentialen som ligger i denna verksamhet, tillägger Tzschoppe.

Statkraft räknar med att processen att hitta nya ägare kan ta lite tid och kommer att fortsätta att vara en bra och ansvarsfull ägare under denna period. Varken driften av anläggningarna, utvecklingsprojekten eller värme- och kylleveranserna till kunderna kommer att påverkas av denna process.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.