Nyheter
Foto: John Göransson.

Fortum investerar 116 miljoner i metall­raf­fi­naderi

Fortum Recycling & Waste investerar ca 116 miljoner kronor och bygger ett toppmo­dernt metall­raf­fi­naderi för återvinning av icke magne­tiska metaller i Norrsundet, utanför Gävle.

Den nya anlägg­ningen, som startar i höst, kommer att vidare­förädla metaller och därmed minska behovet av utvinning av jungfruliga, kritiska metaller. Genom att anlägg­ningen är den nordligast placerade i Europa kommer det också att innebära minskat behov av att trans­portera icke magne­tiska metaller längre sträckor för metal­lå­ter­vinning. De kortade trans­por­terna och minskade utvin­ningen av jungfruligt material ger i sin tur minskade koldi­ox­id­ut­släpp, skriver Fortum i ett pressmeddelande.

– Genom att vi kan erbjuda smältverken återvunnet material istället för jungfruligt material, kan smältverken i sin tur erbjuda industrin material med lägre koldioxidavtryck, säger Joakim Landström, Head of Operations Ash&Slag Sweden, Fortum Recycling & Waste.

Startar under hösten

Det nya metallraffinaderiet byggs upp i Stora Ensos gamla lokaler i Norrsundet i Gävle. Arbetet startade under hösten 2023 med renovering av delar av det gamla sågverket.

I den nya metallåtervinningsanläggningen för icke magnetiska metaller vidareförädlas och återvinns bland annat rostfritt stål, aluminium, koppar och mässing från bottenslagg som kommer från förbränningsanläggningar i Norden. Separation sker av de metaller som återvunnits ur bottenslaggen via Fortums moderna, mobila sorteringsanläggningar. Sedan sker ytterligare separering och sortering med hjälp av siktar, magneter, virvelströmsseparatorer och sensorbaserade maskiner. Den förädlade metallen skickas vidare till smältverk för att användas till ny metallproduktion.

– Den nya anläggningen kommer att innebära ett tiotal nya arbetstillfällen på orten. I dagsläget har vi tillstånd att återvinna 10 000 ton metaller per år, men vi planerar även att ansöka om att få utöka det till totalt 80 000 ton per år, säger Joakim Landström.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.