Nyheter
En betydande del av garderoben består av plast. Foto: Adrienne Leonard/Usplahs

Över en tredjedel av plasten i havet kommer från textilier

– Klädbranschen har blivit en bransch i fart, säger Fremtiden i våra händer.

Framtiden i våra händer visar i en ny undersökning att klädkedjorna varje år sätter ut stora mängder syntetiska, plastbaserade fibrer på marknaden och att det leder till betydande utsläpp av mikroplaster i naturen. Kartläggningen gjordes genom att organisationen bad klädkedjorna om tillträde enligt den norska miljöinformationslagen .

– Våra fynd är oroande. Vår natur och hav är på väg att översvämmas av mikroplaster och vi vet att kläder och textilier är en av huvudkällorna. Klädkedjorna kan inte tillåtas fortsätta så här, säger Anja Bakken Riise, chef för Framtiden i våra händer.

Rapporten kartlägger klädkedjornas användning av syntetfibrer. och visar att användningen är omfattande.

Stora utsläpp

H&M är den kedja som släpper ut de största volymerna plastkläder på marknaden, med hela 159 400 ton syntetfibrer 2022. Därefter följer Bestseller (känd för varumärken som Vero Moda och Jack & Jones) med 42 591 ton och Varner (Bik). Bok, Dressman, Cubus et al) med 4 591 ton. Lindex producerade 3 610 ton, KappAhl 1 900 ton, följt av Gina Tricot och Voice med 1 364 respektive 665 ton.

Mycket av mikroplasten från plastkläder hamnar i havet och stör ekosystemen, och kan bidra till att sprida kemikalier och miljögifter som fastnar på plasten.

Enligt den är klädkedjorna skyldiga att ange hur stora mängder mikroplast kläderna de producerar släpper årligen. H&M uppger att deras kläder bidrog till att upp till 7 400 ton mikroplast släpptes 2022.

Undersökningen visar på en generell brist på riktlinjer och åtgärder för att förhindra utsläpp av mikroplaster i värdekedjan som helhet. Endast en klädkedja, Norwegian Voice, har ambitioner att minska konsumtionen av syntetfibrer.

Konsekvenserna av att stora mängder mikroplast släpps ut i naturen är stora. Under senare år har studier visat upptäckten av mikroplast i bröstmjölk, i moderkakor, i lungorna och i vårt blod.

Nedskärningar måste åläggas

– Att vi nu hittar mikroplast i våra organ säger allt om hur långt det här har gått. Klädbranschen har blivit en bransch i fart och här ser vi ytterligare en dramatisk konsekvens av det, säger Bakken Riise.

Framtiden i våra händer anser att kedjorna borde göra långt mer för att minska användningen av syntetiska material, men att lösningen på problemet är politisk reglering. Politikerna borde bland annat beordra klädkedjorna att rapportera om plastanvändning och mikroplastutsläpp. Dessutom menar FIVH att producentansvarsordningen för textilier, som regeringen nu arbetar med, borde ta itu med plastproblemet.

– Som en del av upplägget ska klädkedjor som sätter ut plastplagg på marknaden betala mer än de gör för kläder gjorda av naturmaterial, säger Bakken Riise.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.