Nyheter
Lunchlåda i plast, ilagd i papperskasse. Inga alternativ erbjöds denna gång heller. Foto: John Göransson.

Undersökning:

Takeaway-lagen är verkningslös

Sedan årsskiftet har vi en lag som säger att takeaway-kunder ska erbjudas flergångsalternativ och informeras om engångsförpackningarnas miljöpåverkan.  Inte oväntat visar en undersökning att den nya lagen är i det närmaste verkningslös.

Det är Håll Sverige Rent som har låtit Novus fråga tusen svenskar om de har hört talas om lagen och om de har blivit erbjudna flergångsalternativ när de har köpt mat för avhämtning.

Bara åtta procent har blivit erbjudna flergångsalternativ sedan lagen infördes. Fyra av tio har aldrig hört talas om  lagen och en knpp fjäredel har hört talas om lagen men känner knappt till någonting om den. Bara tre procent känner till lagen väl, medan elva procent känner till den ganska väl.

Majoriteten positiv

Drygt hälften av svenskarna (55 %) är ganska eller mycket positiva till lagen, 12 % är ganska eller mycket negativa och 27 % varken eller.

Studerande är överrepresenterade bland de som är positiva (74 %). Även de som uppger att de känner till lagen om flergångsalternativ, åtminstone ganska väl, är också mer positiva än snittet (68 %). De som köper takeaway dagligen eller flera gånger i veckan är i snitt mer negativa än andra, (19 %).

Drygt 1 av 3 uppger det som mycket sannolikt att de skulle välja flergångsalternativ i framtiden. Av de som uppger att flergångsalternativet är mycket eller ganska osannolikt i framtiden, eller de som inte vet, är det nära 4 av 10 som skulle ändra sig om flergångsalternativet var billigast. Även incitament som att det var enklare, att de visste mer om miljönyttan, att flergångsalternativet inte var gjort av plast eller om restauranger gjorde mer reklam för flergångsalternativet, skulle kunna få dem att ändra sig.

Högsäsong för skräp

–Nästan allt skräp i stadskärnor och parker är engångsprodukter, ofta gjorda av plast. Skräpet kommer bland annat från sånt vi äter och dricker på språng. Nu går vi dessutom in i skräpets högsäsong där fint väder och värme gör att allt fler vistas ute. Och där det finns människor finns det skräp, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Lagen säger att konsumenten nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Serveringsställena ska även informera konsumenten om den miljöpåverkan som användningen av engångsmuggar och engångsmatlådor ger upphov till, och fördelarna med en minskad förbrukning av engångsmuggar och engångsmatlådor.

Så säger lagen

Lagen gäller för restauranger, caféer och andra ställen som serverar mat och dryck och använder i snitt 150 engångsmuggar och/eller engångsmatlådor som innehåller plast per dag, med vissa undantag. Redan till 2026 ska användningen ha halverats jämfört med 2022, vilket innebär att 762 miljoner engångsmuggar och engångsmatlådor ska bort från svenska marknaden.

Afall2Resurs bekräftar

Avfall2Resurs kan konstatera två saker: Vi har aldrig blivit erbjudna flergångsförpackningar när vi har köpt mat hem eller till redaktionen. Vi har också pratat med flera anställda på snabbmatsrestauranger och ingen hade hört talas om lagen innan vi informerade om den. Ingen visade någon som helst entusiasm, flera trodde att flergångsförpackningar är sämre för klimatet än engångsförpackningar. Ingen vi pratade med hade heller någon flergångsförpackning att erbjuda.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.