Nyheter
Foto: John Göransson

Svenskarna allt bättre på att källsortera

Tre av fyra svenskar känner till att de är skyldiga att källsortera och lämna förpackningar till återvinning. Och betydligt fler än tidigare har koll på miljö- och klimatskälen till att återvinna. Det visar Återvinningskompassen, en enkät genomförd på uppdrag av kommunernas branschorganisation Avfall Sverige.

Att det finns lagkrav på att vi ska källsortera och lämna förpackningar till återvinning känner 76 procent till – det är en ökning från 63 procent år 2022, då FTI genomförde motsvarande undersökning.

Men ungdomarna släpar efter både vad gäller kunskapen och viljan att sortera ut sina förpackningar till återvinning, 15 procent  av dem tycker att det är svårt eller mycket svårt att göra rätt och de är också mest osäkra på vad som är en förpackning. Men 15 procent av ungdomarna säger också att de inte orkar källsortera, att jämföra med noll procent i gruppen 65+.

Kunskapen om de stora vinster som materialåtervinningen innebär för miljön och klimatet har också ökat, från 42 till 70 procent.

Halverad osäkerhet

Men det är inte alltid så lätt att göra det man vet är rätt. Flera material i samma förpackning gör sorterarna osäkra på vad som ska läggas var. Likaså vad som faktiskt räknas som en förpackning, men denna osäkerhet har mer än halverats sedan 2022.

– Det är glädjande att kunskapen kring källsortering ökar. Vi tror att det delvis beror på kommunernas insatser i samband med att de tog över insamlingen av förpackningar vid årsskiftet. Samtidigt visar undersökningen att vi behöver göra mycket mer för att nå den yngre generationen och göra det till en självklarhet även för dem att sortera ut sina förpackningar till återvinning, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige.

Återvinningskompassen genomförs i Avfall Sveriges regi för första gången under 2024. Den omfattar 1 000 intervjuer i form av en webbenkät, utförd av Origo Group.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.