Nyheter

 

Cecilia Carter, Dalarna Science Park, Björn Legnerfält, Arctic Paper, Mia Eriksson, SSAB och Angelica Ekholm Dalarna Science Park. Pressfoto.

Dalarna Science Park lanserar ”Cirkulär Industriaccelerator”

‒ Många industrier har stora restströmmar som skulle kunna omvandlas till nya produkter och tjänster eller bli del av nya processer. Idag är detta en outnyttjad resurs men med en enorm potential – för bolagen, för regionen, för Sverige, säger Angelica Ekholm, Dalarna Science Parks vd i ett pressmeddelande.

Industriellt återbruk

Syftet med den ”cirkulära industriacceleratorn” är att industrier ska kopplas samman med företag som kan tillhandahålla cirkulära lösningar, dvs ett slags industriellt återbruk, att utnyttja material i produktionen som annars skulle bli avfall.

De företag som ska bidra med tillvaratagandet av restströmmarna kan vara bolag som är både nystartade eller väletablerade. Under en period av sex till nio månader kommer de matchade aktörerna delta i ett gemensamt utvecklingsprogram.

 Syftet med satsningen är också att lyfta ökad cirkularitet som en framgångsrik väg för ökad hållbarhet. Det gäller inte bara i Dalarna och Gävleborg utan i hela vårt land. Utöver att industriernas restströmmar kanske kan användas till befintliga produkter och verksamheter kan de också leda till nya, hållbara lösningar som i sin tur kan stärka näringslivet och bidra till fler gröna arbetstillfällen. säger Cecilia Carter, Dalarna Science Parks projektledare.

Jakt på mottagare

SSAB, Arctic Paper och Gevalia ska delta i den cirkulära industriacceleratorns premiäromgång. Arbetet med att hitta de bolag som ska ta tillvara industriernas restströmmar startar nu både nationellt och internationellt.

‒ Vi är mitt uppe i vår omställning till fossilfri produktion och hållbarhetsarbetet är verkligen centralt i allt vi gör. Vi jobbar redan med restströmmar sedan många år tillbaka. Nu blir det spännande att se på vilka ytterligare sätt våra restströmmar kan användas framåt, säger Mia Eriksson, plats- och produktionschef på SSAB i Borlänge.

Dalarna Science Park arbetar för att industrierna ska få mesta möjliga utväxling av att delta i programmet. Samarbeten med andra science parks över hela världen ska möjliggöra kontakt med många potentiella deltagare.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.