Nyheter
Katmanto Market är Ghanas största sparsamhetsmarknad. Här handlas upp till 10 miljoner dollar varje dag. Foto: IMF Photo/Andrew Caballero-Reynolds (CC BY-NC-ND 2.0 DEED)

– Västerlandet överdriver dumpningen av kläder

Textilhandlarna i Ghana kräver en ursäkt.

Miljöorganisationer och myndigheter har i flera år problematiserat att kasserade textilier skickas till afrikanska länder och hamnar på enorma deponier.

Tidigare i år föreslog Sverige, Danmark, Finland, Frankrike och Österrike att exportrestriktioner för textilier skulle införas i Baselkonventionen. Länderna har motiverat förslaget med att rika, västländer utnyttjar fattiga länder för att bli av med textilavfall.

– Afrika ska inte längre vara en soptunna för snabbmode. Vi måste minska och behandla vårt eget avfall, sa Frankrikes miljöminister Christophe Béchu till Reuters i samband med förslaget.

Skadar branschen

En rapport från EU:s miljöbyrå, EEA, uppskattar att EU-länder årligen exporterar över 1,7 miljoner ton textilier till tredjeländer. Nästan hälften av detta hamnar i afrikanska länder. Tidigare uppskattningar har visat att 40 procent av använda textilier går direkt till deponi.

Men nu slår mottagarna av textilierna emot. I en färsk rapport anser textilhandlarna i Ghana att dumpningen av kläder är betydligt överdriven.

Branschorganisationen GUCDA har genom en undersökning bland sina medlemmar kommit fram till att endast fem procent av importerade textilier dumpas. Totalt står textilavfallet bara för mellan 1,7 och 2,2 procent av det totala avfallet i Ghana. Organisationen anser att både nationella politiker och det internationella samfundet felinformerar och skadar den ghananska andrahandshandeln.

– De som ägnat flera år åt att upprepa falska och felaktiga siffror om slöseri i handeln bör be om ursäkt för den skada de har gjort och orsakat, säger generalsekreterare Edward Atobrah Binkley.

I rapporten skriver GUCDA att det har skapats ett intryck internationellt av att västländer dumpar sitt textilavfall i Ghana och andra afrikanska länder och att andrahandshandlare i dessa länder därför fått ett oförtjänt dåligt rykte.

Bättre än sitt rykte

En anledning till att miljöorganisationer och andra överdriver problemet är att de definierar felaktigt definierar begagnade kläder som avfall, enligt branschorganisationen. 95 procent av ghaneserna köper begagnade kläder, enligt rapporten.

I november förra året lade landets regering fram ett lagförslag som kommer att minska importen av begagnade textilier. Det kommer att få dramatiska konsekvenser för de 2,5 miljoner människor som arbetar i branschen, enligt GUCDA. Organisationen har i en färsk rapport kartlagt de socioekonomiska bidragen från begagnathandeln med textilier i Ghana.

Beräkningarna visar att Ghana importerade textilier för 164 miljoner dollar. Av detta går nästan 30 miljoner till staten i form av skatter och avgifter. Branschorganisationen pekar på att försäljning av begagnade kläder utgör huvudintäkten för 92 procent av handlarna i landet.

Rapporten pekar också på att handel med begagnade textilier är en viktig inkörsport till arbetslivet för många.

Sociala skillnader

”I ett land som kämpar med hög ungdomsarbetslöshet ger begagnathandelssektorn ett antal möjligheter för de mest utsatta och minst utbildade som annars skulle vara avstängda från andra jobb. Arbetsmöjligheterna är många och varierande från import till försäljning, reparation och återvinning. Det påverkar inte bara den ekonomiska möjligheten som ges genom arbete till individen, utan även för familjemedlemmar som lever av de som har möjlighet att skaffa en inkomst”, står det i rapporten.

Frågan om hur skärpta importregler och en ökad nationell cirkulär ekonomi påverkar de socioekonomiska förhållandena har diskuterats förut. Den holländska organisationen Circle Economy varnade 2022 för att den cirkulära ekonomin kan öka de sociala skillnaderna mellan rika och fattiga länder, eftersom många människor i fattiga länder försörjer sig i den så kallade oorganiserade avfallssektorn.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.