Nyheter
SRS nya anläggning i Vaggeryd. Pressfoto.

Svenska Retursystem öppnar jätteanläggning i Vaggeryd

Svenska Retursystem, SRS, öppnade på onsdagen en ny logistikanläggning i Vaggeryd. Anläggningen har kapacitet att tvätta motsvarande 70 miljoner lådor och 4 miljoner pallar per år.

– Vårt cirkulära system hjälper till att göra livsmedelskedjan robust och effektiv, samtidigt som vi bidrar till att minska livsmedelsbranschens klimatpåverkan. Med den nya anläggningen i Vaggeryd ökar vi vår kapacitet och möjliggör en fortsatt hållbar tillväxt för hela branschen, säger Anders Jaresjö, Chief Operations Officer på Svenska Retursystem.

En stor andel av Sveriges livsmedel distribueras i SRS cirkulära lastbärare som används om och om igen. Årligen hanterar systemet cirka 174 miljoner lådor och 10 miljoner pallar som tvättas och kontrolleras i logistikanläggningar runt om i Sverige.

I takt med att allt fler företag går över till ett mer automatiserat och hållbart sätt att hantera och distribuera sina livsmedel växer systemet. För att möta den ökade efterfrågan har SRS byggt en ny logistikanläggning i Vaggeryd.

– Då Vaggeryd är en viktig logistisk knutpunkt säkerställer vi att vi transporterar våra pallar och lådor så korta sträckor som möjligt. Vi har också ett av Sveriges största solcellstak som producerar stora mängder grön el, säger Daniel Jakobsson, platschef på anläggningen i Vaggeryd.

Om den nya anläggningen

Anläggningen har en kapacitet att tvätta motsvarande 70 miljoner lådor och 4 miljoner pallar per år. Byggnaden värms upp av återvunnen värme från tvättprocessen.

Anläggningen är försedd med ett av landets största solcellstak som beräknas producera 3,7 GWh. Elproduktionen används i driften av den egna verksamheten, men på sikt finns potential att kunna erbjuda laddning för ellastbilar och produktion av vätgas.

Om SRS
SRS är ett cirkulärt systemet för landets livsmedel.  Grundidén är att branschens distribution ska ske med gemensamma pallar och lådor som kan användas om och om igen. Sedan starten 1997 har systemet ersatt över två miljarder engångsemballage. SRS ägs till lika delar av Svensk Dagligvaruhandel och Dagligvaruleverantörerna.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.