Nyheter
Renovas anläggning för matavfall i Marieholm. Pressfoto.

Renova bygger ny anläggning för matavfall

På Renovas anläggning Marieholm tar Renova emot biologiskt avfall för förbehandling och kompostering. Mat- och livsmedelsavfall från hushåll, industrier, verksamheter och butiker i hela Göteborgsområdet blir råvara som används vid framtagning av biogas och biogödsel. Ca 50 000 ton matavfall processas varje år till en slurry som sedan rötas vid olika anläggningar i Västsverige. Vid rötningen produceras biogas, men också en värdefull biomull som används som gödning i bland annat ekologisk odling.

Tretton år gammal

Den befintliga anläggningen uppfördes år 2011 med den då bästa tillgängliga tekniken. Med över 13 års drift börjar anläggningen bli sliten samtidigt som den något föråldrade tekniken inte ger en optimal process.

Renovas styrelse har därför fattat ett beslut om att investera 55 miljoner kronor i en ny process med den idag bästa tillgängliga tekniken. Den nya processen bedöms kunna öka mängden producerad slurry väsentligt, samtidigt som anläggningen blir mer driftssäker och mer energieffektiv. En ny process innebär också att arbetsmiljön för Renovas medarbetare blir bättre.

– Miljönyttan från det insamlade matavfallet kommer att öka med satsningen. Det kan göras mer biogas och biogödsel som är klimatsmart. Det är viktigt att det som samlas in kommer till nytta på bästa sätt, säger Klas Forsberg, ordförande i Renovas styrelse.

Den nya anläggningen bedöms kunna vara i drift i slutet av 2025.

– Utöver de uppenbara miljövinsterna får vi nu en toppmodern anläggning som skapar goda förutsättningar för vår personal. Det är dessutom en förutsättning för att kunna nå målen i den regionala avfallsplanen A2030 som bland annat har målet att 70 procent av allt matavfall ska omhändertas och bli biogas och biomull, säger Anders Åström, vd Renova AB.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.