Vattenbristen allt svårare
Bristen på dricksvatten sprider sig över landet. Hittills har åtta kommuner infört bevattningsförbud och flera andra uppmanar invånarna att spara på vatten.
Här är de kommuner som hade infört bevattningsförbud på torsdagen:
- Emmaboda (2 maj – 30 sept.)
- Gnesta (Tätorten)
- Hedemora (17 maj till 30 sept.)
- Mark (Från 17 maj)
- Nyköpings kommun (Runtuna)
- Gotland (Från 20 april)
- Tibro (Från 15 april)
- Västerås (Skästa hage)
Flera andra kommuner uppmanar medborgarna att spara på vattnet. Avfall2Resurs har gjort några nedslag
Stockholmsregionen
Norrvatten, som producerar dricksvatten till 14 kommuner i norra Storstockholm, gick på torsdagen ut med en uppmaning till privatpersoner och verksamheter om att spara på kranvattnet.
− När det är varmt ute så ökar vattenförbrukningen kraftigt och vi hamnar nära vattenverkets maxkapacitet. Nu ser vädret ut att bli fortsatt varmt och torrt och vi vill därför uppmana både privatpersoner och verksamheter att undvika onödig vattenförbrukning, säger Andreas Thunberg, VD på Norrvatten.
Uppmaningen gäller privatpersoner och verksamheter som är anslutna till kommunalt dricksvatten i: Danderyd, Järfälla, Knivsta, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Täby, Upplands-Bro, Upplands Väsby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.
Kungsbacka
I Kungsbacka kommun förbrukas tidvis mer dricksvatten än kommunen hinner producera.
– Nu räknas varje droppe! Hjälp oss att spara på vattnet så kanske vi kan undvika ett bevattningsförbud, säger Catarina Sundberg, verksamhetschef Vatten Avlopp Bredband och Projekt & Bygg.
Kommunen undersöker nu möjligheten att låna vatten av Mölndal, men betonar att det ändå finns risk för att vattnet inte räcker till. Om det torra vädret fortsätter kommer Mölndal på sikt att behöva sitt vatten för sina egna invånare.
Sjöbo
Sjöbo kommun går ut med en vädjan till alla kommunalt anslutna vattenförbrukare att minska vatten-användandet under vissa tider.
– Om uppmaningen inte följs tvingas vi gå ut med bevattningsförbud och förbud att fylla pooler under sommaren, säger Pia Fröjd, VA-ingenjör på Sjöbo kommun.
De kritiska tiderna är vardagar 16-22 och helger 12-22.
– Vattenförbrukningen har vid ett flertal tillfällen i maj varit så hög att våra vatten-reservoarer nästan tömts. Om det sker innebär det att det blir dåligt tryck eller inget vatten alls i kranarna. Då kan det också komma in föroreningar i ledningarna som vi måste spola bort, vilket förbrukar mycket vatten, säger Pia Fröjd.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!