Nyheter
Natalie Lindkvist och Ludvig Ericsson från Vafabmiljö tar emot Sobonas pris för Årets samhällsbärare. Pressfoto.

Vafabmiljö blev Årets Samhällsbärare

Under Sobonadagarna i Malmö 22 – 23 maj utsågs vinnarna av Årets Samhällsbärare 2024 (Sobona är de kommunala bolagens arbetsgivarorganisation). Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma de kommunala bolagen och deras medarbetare som varje dag säkerställer att vårt samhälle fungerar och utvecklas.

Vafabmiljö tog hem priset i kategorin Kompetensförsörjning för arbetet med att yrkesvalidera de 45 miljöarbetare som arbetar på förbundets 18 återbruk runt om i Västmanland, Enköping och Heby.

Sedan hösten 2023 har arbetet med att utbilda och yrkesvalidera Vafabmiljös miljöarbetare och arbetsledare pågått. Det sker enligt en branschstandard och målet är att varje medarbetare får ett yrkesbevis.

– Den här satsningen höjer värdet på vårt arbete, ett arbete som ofta tas för givet. Yrkesvalidering kan ses som ett praktiskt lärande inom flera områden som till exempel avfallshantering, hur vi tar emot farligt avfall och hur vi bemöter våra kunder säger Ludvig Ericsson, tillförordnad enhetschef på Planeringsavdelningen, Vafabmiljö i ett pressmeddelande.

Ur juryns motivering:

”VafabMiljö Kommunalförbund har inom ramen för sitt samhällsuppdrag och sin satsning på utveckling av verksamheten startat ett omfattande och framstående arbete med kompetensförsörjning genom yrkesvalidering. Yrkesvalideringen för ÅVC-personal bidrar till en lärande organisation, ger medarbetarna erkännande för deras färdigheter och gynnar samhällsnyttan. Genom valideringen säkerställs även inkludering och mångfald. Med satsningen Återbruk 2.0, där valideringen är en nyckel för omställning, bidrar de inte bara till en mer hållbar avfallshantering som är en del av den cirkulära ekonomin, utan också till en giftfri miljö. VafabMiljö visar att de arbetar långsiktigt och ser till helheten, vilket gör dem till föredömliga samhällsbärare.

Arbetet sker tillsammans med Nordiskt valideringsforum och syftet är att säkerställa att medarbetarna har den kompetens de behöver för att utföra sina arbetsuppgifter på ett professionellt sätt. Arbetet fortsätter nu och beräknas vara klart vid årsskiftet 2024/2025.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.