Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd
Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari stod för den officiella invigningen.
På fredagen var det officiell invigning av Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning i Upplands-Bro. Anläggningen ska utvinna näringssalter ur flygaska och har kapacitet att hantera upp till 150 000 ton flygaska årligen. Det motsvarar ungefär hälften av flygaskan från svenska avfallsförbränningsanläggningar.
Salt för gödning och väg
Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Ragn-Sells styrelseordförande Erik Sellberg stod för den officiella och välbesökta invigningen av anläggningen, som har kostat mellan 600 och 700 miljoner kronor.
– Politikerna ansvarar för att rätt styrmedel finns på plats, såsom lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Marknaden driver teknikutveckling och innovation för hållbara lösningar. Detta är endast möjligt tack vare företag som Ragn-Sells som jobbar med innovationer inom cirkularitet. Tekniska framsteg och främjande av innovativa lösningar för cirkularitet ökar också svenska företags konkurrenskraft och därmed svensk tillväxt, sade Romina Pourmokhtari i sitt invigningsanförande.
– I dag skapar Ragn-Sellls hållbarhet och jag tvivlar inte på att projektet kommer att bli lönsamt, både för er och för planeten, avslutade hon.
Bara i Sverige produceras varje år 300 000 ton flygaska när sju miljoner ton avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Ragn-Sells nya Ash2Salt-anläggning kommer att bemannas dygnet runt och kunna behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år.
Salterna säljs av norskt företag
Det är dotterbolaget EasyMining som har utvecklat Ash2Salt-tekniken. Det gör det möjligt att utvinna upp till 200 kilo näringssalt från varje ton flygaska. Askan kommer via rörledning från E.ON:s biogasanläggning, som togs i drift 2018, granne med Ragn-Sells på Högbytorp. Det är också E.ON som levererar den värme som krävs för processen.
Salterna natriumklorid (koksalt), kaliumklorid och kalciumklorid används för att producera plaster, glas, papper, tvål, färger, gödningsmedel och mediciner. Salter kan också tillsättas för att förbättra livsmedel, foder, tyger och byggmateriel eller för att bekämpa halka och binda damm.
Ragn-Sells har ingått avtal med det Bergensbaserade företaget GC Rieber om återförsäljning av salterna från anläggningen.
– All verksamhet på GC Rieber präglas av att vi tar ett stort ansvar för samhället och miljön. Genom samarbetet med Ragn-Sells kan vi erbjuda marknaden flera olika högkvalitativa salter, med ett klimatavtryck som är en tiondel av traditionell produktion, konstaterade Sveriges vd Frederik Eide på GC Rieber Salt när avtalet offentliggjordes i januari förra året. år.
Norge nästa?
Ragn-Sells har redan meddelat att bolaget tittar på möjligheten att etablera en ny saltåtervinningsanläggning längs Skagerakskusten.
– Det vi behöver är ett intressant läge som är logistiskt bra. Drömmen är tillgång till hav, väg och järnväg. Det vore jättekul om valet föll på Norge, sa affärsutvecklingschef Jon Lille Schulstad på Ragn-Sells Norge till Avfallsbrånsen.no i somras.
En tanke på "Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd"
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!