Nyheter
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari öppnade Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning på fredagen. Foto: John Göransson.

Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd

Sveriges klimatminister Romina Pourmokhtari stod för den officiella invigningen.

På fredagen var det officiell invigning av Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning i Upplands-Bro. Anläggningen ska utvinna näringssalter ur flygaska och har kapacitet att hantera upp till 150 000 ton flygaska årligen. Det motsvarar ungefär hälften av flygaskan från svenska avfallsförbränningsanläggningar.

Bygger flygeaske-anlegg for 600 millioner

Salt för gödning och väg

Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari och Ragn-Sells styrelseordförande Erik Sellberg stod för den officiella och välbesökta invigningen av anläggningen, som har kostat mellan 600 och 700 miljoner kronor.

Miljöministern och Ragn-Sells styrelseordförande sätter i kontakten till Ash2Salt-anläggningen. Foto: John Göransson.
Miljöministern och Ragn-Sells styrelseordförande sätter i kontakten till Ash2Salt-anläggningen. Foto: John Göransson.

– Politikerna ansvarar för att rätt styrmedel finns på plats, såsom lagstiftning och ekonomiska styrmedel. Marknaden driver teknikutveckling och innovation för hållbara lösningar. Detta är endast möjligt tack vare företag som Ragn-Sells som jobbar med innovationer inom cirkularitet. Tekniska framsteg och främjande av innovativa lösningar för cirkularitet ökar också svenska företags konkurrenskraft och därmed svensk tillväxt, sade Romina Pourmokhtari i sitt invigningsanförande.

Den nya anläggningen är nära 30 meter hög. Foto: John Göransson.
Den nya anläggningen är nära 30 meter hög. Foto: John Göransson.

– I dag skapar Ragn-Sellls hållbarhet och jag tvivlar inte på att projektet kommer att bli lönsamt, både för er och för planeten, avslutade hon.

Bara i Sverige produceras varje år 300 000 ton flygaska när sju miljoner ton avfall energiåtervinns för att ge fjärrvärme och el. Ragn-Sells nya Ash2Salt-anläggning kommer att bemannas dygnet runt och kunna behandla upp till 150 000 ton flygaska varje år.

Salterna säljs av norskt företag

Det är dotterbolaget EasyMining som har utvecklat Ash2Salt-tekniken. Det gör det möjligt att utvinna upp till 200 kilo näringssalt från varje ton flygaska. Askan kommer via rörledning från E.ON:s biogasanläggning, som togs i drift 2018, granne med Ragn-Sells på Högbytorp. Det är också E.ON som levererar den värme som krävs för processen.

Aska och värme leds från E.ON:s anläggning till Ragn-Sells. Foto: John Göransson.
Aska och värme leds från E.ON:s anläggning till Ragn-Sells. Foto: John Göransson.

Salterna natriumklorid (koksalt), kaliumklorid och kalciumklorid används för att producera plaster, glas, papper, tvål, färger, gödningsmedel och mediciner. Salter kan också tillsättas för att förbättra livsmedel, foder, tyger och byggmateriel eller för att bekämpa halka och binda damm.

Ragn-Sells har ingått avtal med det Bergensbaserade företaget GC Rieber om återförsäljning av salterna från anläggningen.

Tuomo Puukko från Ragn-Sells visar upp slutprodukterna: Salt, metaller och tvättad aska. Foto: John Göransson.
Tuomo Puukko från Ragn-Sells visar upp slutprodukterna: Salt, metaller och tvättad aska. Foto: John Göransson.

– All verksamhet på GC Rieber präglas av att vi tar ett stort ansvar för samhället och miljön. Genom samarbetet med Ragn-Sells kan vi erbjuda marknaden flera olika högkvalitativa salter, med ett klimatavtryck som är en tiondel av traditionell produktion, konstaterade Sveriges vd Frederik Eide på GC Rieber Salt när avtalet offentliggjordes i januari förra året. år.

 

Klar for å bygge neste saltgjenvinningsanlegg

Norge nästa?

Ragn-Sells har redan meddelat att bolaget tittar på möjligheten att etablera en ny saltåtervinningsanläggning längs Skagerakskusten.

– Det vi behöver är ett intressant läge som är logistiskt bra. Drömmen är tillgång till hav, väg och järnväg. Det vore jättekul om valet föll på Norge, sa affärsutvecklingschef Jon Lille Schulstad på Ragn-Sells Norge till Avfallsbrånsen.no i somras.

Relaterade artiklar
Kommentarer

En tanke på "Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd"

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.