Nyheter
Ragn-Sells Ash2Salt-anläggning invigdes 21 april. Foto: John Göransson.
Ragn-Sells Ash2Salt-anläggning invigdes 21 april. Foto: John Göransson.

Ragn-Sells till final i världens största miljöpris

För andra året i rad har Ragn-Sells tagit en av finalplatserna till Curt Bergfors Food Planet Prize 2023. Liksom 2022 gäller nomineringen tre tekniker för att återvinna viktiga gödselnäringsämnen från avfall. Vinnaren utses den 9 juni och får två miljoner dollar, vilket gör utmärkelsen till världens största miljöpris.

Det är Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining som är en av nio finalisterna och juryn uppmärksammar samma bidrag som i fjol; tre patenterade metoder för att tillvarata och återvinna de tre viktigaste näringsämnena för jordbruksgödsel.

– Många kritiska råmaterial finns redan i överflöd i vårt avfall, men kommer aldrig till användning. Vi är oerhört stolta över att juryn uppmärksammar vårt arbete med att återvinna gödselnäringsämnen från avfallsströmmar som finns tillgängliga över hela planeten, säger Ragn-Sells hållbarhetschef Pär Larshans.

Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd

Fosfor, kväve, kalium

– Dagens sätt att skaffa fram dessa tre näringsämnen är djupt problematiska och deras påverkan på klimat, föroreningar och geopolitiska konflikter ökar för varje år. Med våra metoder vill vi bidra till en genomgripande reform av hela det globala livsmedelssystemet, säger Anna Lundbom, marknadschef på Ragn-Sells innovationsföretag EasyMining som har utvecklat teknikerna.

– Bara det senaste året har hoten mot den globala matförsörjningen ökat, när kriget i Ukraina trappats upp och jordbruket utmanas av eskalerande klimatförändringar. Möjligheten att återvinna näringsämnen inom jordbruket är viktigare än någonsin för att få mat utan att samtidigt förstöra planeten, säger Pär Larshans.

Vinnaren av Food Planet Prize kommer att utses av en jury bestående av världsledande experter på matsystem från fyra kontinenter, under ledning av Johan Rockström, ordförande för Potsdam Institute for Climate Impact Research, och Magnus Nilsson, generaldirektör för Food Planet Prize. Vinnarceremonin hålls den 9 juni 2023.

Curt Bergfors Foundation bildades 2019 av den svenska entreprenören Curt Bergfors, grundare av restaurangkedjan MAX Burgers.

Övriga finalister

Utöver Ragn-Sells and EasyMining har följande åtta initiativ valts ut som finalister:

The Agrobiodiversity Index utvärderar den biologiska mångfalden i det globala jordbruket., Aponiente utvecklar ett havsodlat alternativ till spannmål. BioPhero använder feromoner från insekter för att utveckla miljövänlig skadedjursbekämpning. Coolfood hjälper företag att förstå och minska sina matrelaterade klimatavtryck, Monarch Tractor har lanserat världens första helelektriska, förarlösa och intelligenta traktorer. Protein Challenge Southeast Asia arbetar för ett skifte till alternativa proteiner i Sydostasien. Sustainable Rice Platform (SRP) är den första standarden för en hållbar risproduktion. The Tootpick Company använder svampar för biologisk bekämpning av ogräset Striga, som har ödelagt uppskattningsvis 40 miljoner gårdar i Afrika.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.