Nyheter

Ett steg närmare förbud mot Green-wash. Foto: John Göransson.
Ett steg närmare förbud mot Green-wash. Foto: John Göransson.

EU-parlamentet röstade för greenwash-förbud

På torsdagen ställde sig EU-parlamentet med stor marginal bakom EU-kommissionens lagförslag som ska hindra företagen från ”Green-wash”.

Parlamentet antog med 544 röster för, 18 röster emot och 17 nedlagda röster ett förslag till nytt direktiv som ger konsumenter mer inflytande i den gröna omställningen. Direktivets huvudsyfte är att göra det lättare för konsumenter att göra miljövänliga val och uppmuntra företag till att erbjuda fler tåliga och hållbara produkter, skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

EU-stopp för green-wash

Vilseledande marknadsföring

Parlamentets förhandlingsmandat går ut på att det ska vara förbjudet att använda allmänna påståenden som ”miljövänlig”, ”naturlig”, ”biologiskt nedbrytbar”, ”klimatneutral” och ”eko” om dessa inte styrks av detaljerade bevis. Även miljöpåståenden som uteslutande bygger på utsläppskompensation ska förbjudas.

Andra vilseledande metoder som ska förbjudas är exempelvis osanna påståenden om en produkts livslängd eller hur intensivt den kan användas. Producenter ska inte heller kunna göra påståenden om produkten som helhet om de bara gäller för en del av den.

För att göra produktinformationen lättare att förstå vill parlamentet bara tillåta hållbarhetsmärkningar som bygger på officiella certifieringssystem eller som fastställts av offentliga myndigheter.

EU-lag ska stoppa green-wash

Förbud mot förkortad produktlivslängd

För att produkterna ska hålla längre vill parlamentet förbjuda att produkter utformas på sätt som förkortar livslängden eller medför tidiga fel. Producenter ska inte heller tillåtas att begränsa en produkts funktion när den används med förbrukningsartiklar, reservdelar eller tillbehör (till exempel laddare eller bläckpatroner) som tillverkats av andra företag.

För att konsumenterna ska kunna välja mer hållbara varor och varor som går att reparera måste de informeras om eventuella reparationsbegränsningar innan köpet. Parlamentarikerna föreslår också en ny garantimärkning som inte bara visar längden på den lagstadgade garantin utan också längden på eventuella förlängda garantier som producenten erbjuder. Detta skulle göra det lättare att urskilja kvalitetsvaror och få företagen att lägga mer kraft på produkternas hållbarhet.

"Slutet på falska miljöpåståenden"

”Industrin ska inte längre tjäna pengar på att göra konsumentvaror som går sönder så fort garantin gått ut. Konsumenter ska få tydlig information om reparationsmöjligheter och hur mycket de kostar. Produktmärkningarna ska informera medborgarna om vilka produkter som garanterat håller längre. Producenter som tillverkar mer hållbara varor kommer att tjäna på det. Det här är slutet för djungeln av falska miljöpåståenden eftersom bara godkända och välgrundade påståenden kommer att tillåtas", sade föredraganden Biljana Borzan (S&D, Kroatien) efter omröstningen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.