Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

Hur ska butikerna minska matsvinnet?

Ett forskningsprojekt som leds av IVL ska försöka hitta lösningar som gör det ekonomiskt lönsamt för butikerna att ta vara på maten som fortfarande är bra.

– Vi vill skapa drivkrafter för butikerna att göra det extra arbetet att separera förpackningar från livsmedel som är av god kvalitet och som går att sälja i annan form, säger Elvira Molin på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Sveriges livsmedelsbutiker slänger runt 100 000 ton mat per år. De mängderna överträffas bara av hushållens matsvinn. Något som bidrar till svinnet är att butikerna kastar matvaror som är paketerade tillsammans – i exempelvis nät, buntar eller plasttråg – ifall någon del av innehållet har blivit dåligt eller förpackningen gått sönder, skriver IVL i ett pressmeddelande.

Separationsglädje

Projektet heter Separationsglädje och har underrubriken När förpackningar och livsmedel ska åt olika håll. I fokus står både ekonomi och miljö.

– Vi vill visa på de ekonomiska vinsterna som kan komma i samband med exempelvis marknadsföringen kring de åtgärder som butikerna vidtar, och som kanske ger mer än själva försäljningen av produkterna. Det kan motivera dagligvaruhandeln att jobba med detta svinn även om det kostar i form av persontimmar arbetstid, säger Elvira Molin.

Därför ska projektet undersöka nya affärsmodeller där arbetet för att förebygga denna typ av matsvinn ingår.

– Matproduktionen står för en stor del av de globala klimatutsläppen, därför är det viktigt att all ätbar mat verkligen blir uppäten, säger Annelise de Jong, konsumtionsforskare och projektledare på IVL.

Hoppas fler tar efter

Projektet ska testa olika lösningar i några butiker. Förhoppningen är att de direkt ska börja använda de mest kostnadseffektiva lösningarna och att fler i dagligvaruhandeln tar efter.

Från 1 januari 2024 är det lag på att alla verksamheter och hushåll i Sverige ska sortera ut biologiskt avfall. Det kan bland annat bli biogas och användas som drivmedel, så att beroendet av fossila bränslen minskar.

Ledare: Varför ska vi bry oss om matavfallet?

Projektet drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet och RISE samt butikskedjorna Coop och Ica. Även Samarbete för minskat matsvinn, en nationell frivillig överenskommelse mellan aktörer i livsmedelskedjan, deltar. Projektet finansieras av Naturvårdsverket och pågår till 2026.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.