Nyheter
Torbjørn Leidal. Foto: John Göransson
Torbjørn Leidal. Foto: John Göransson

Full fart mot europeisk avfallsbörs

Torbjørn Leidal, VD i Small Step Media, är i Stockholm för att hålla möten, bilda bolag och tusen andra saker som alla siktar mot samma mål: att etablera en europeisk börs för avfallsfraktioner. Vi fångade honom för att stämma av läget.

Avfall2Resurs är en del av ett större koncept om jag har förstått det rätt?

– Det stämmer. Avfall2Resurs är en viktig del av den europeiska avfallsbörs vi tänker etablera. Vi kommer inom det närmaste året att starta systertidningar i Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien, för att kunna vara tätt inpå den europeiska avfalls- och återvinningsmarknaden.

Hur många nyhetssajter ska det bli?

I Norge bevakar vi avfallsbranschen, biogasbranschen och vätgasbranschen med varsin nyhetssajt. Målsättningen är att göra samma sak i alla länder, så det blir 18 sajter totalt.

Vilken roll ska tidningarna ha för avfallsbörsen?

Samma roll som ekonominyheter och aktieanalyser har för aktiebörsen. För att marknaden ska fungera måste den vara transparent och då måste vi bevaka och analysera branschens aktörer och deras produkter.

Vad är tanken med en europeisk avfallsbörs? Vad ska den tillföra som inte redan finns?

– Det ska bli en transparent och oberoende handelsplats för olika avfallsfraktioner. Det är en förutsättning för att vi i Europa ska kunna öka materialåtervinningen i takt med EU:s och de enskilda staternas ambitioner. På en transparent och oberoende marknad sätts korrekta priser, flaskhalsar undviks, samtidigt som aktörerna och deras produkter kvalitetssäkras.

Vad ryms i den kvalitetsstämpeln?

– Att alla transaktioner kvalitetssäkras, med system för prekvalificering, miljöredovisning per transaktion, tracking-tjänst, standardiserade avtalsdokument och möjligheter till clearing. Genom att använda produktspecifikationer som utvecklas i Standard Norge får vi kan vi flytta in produktstandarder i EU.

Vad finns det för brister i dagens system?

– Att köpare och säljare inte hittar varandra. De vi har pratat med ser det som ett stort problem, eftersom volymerna behöver mer än fyrfaldigas om vi ska nå målen. Marknaden är i dag alltför regional, alldeles för lite internationell och långtifrån tillräckligt transparent.

–  De bristerna begränsar möjligheterna till materialåtervinning och mycket material som hade kunna återvinnas bränns upp i stället. För att kunna flytta avfallsfraktioner uppför avfallstrappan –från deponi mot återbruk – behövs tillgång till en stor transparent och säker marknadsplats, säger Torbjørn Leidal.

Vad gör ni just nu?

Vi reser nu runt i Sverige, Norge och Danmark och presenterar avfallsbörsen på en stor mängd möten. Under maj och juni bjuder vi in viktiga aktörer att vara med i ett advisory board, för att lyssna på marknadens behov hämta in krav och åsikter på hur en neutral marknadsplats ska se ut.

Vad har du fått för respons hittills?

–  Det finns ett stort intresse och vi har redan ett signerat avtal om att delta i advisory board. Flera skandinaviska aktörer säger att de tänker använda börsen, eftersom den kommer att ge en kvalitetsstämpel som aktörerna kan visa för sina kunder.

Hur ser tidtabellen ut?

–  Vi drar igång en pilot vid årsskiftet, med fokus på plast, som är den svåraste fraktionen. Därefter fyller vi på med andra enklare fraktioner. Innan dess ska den tekniska plattformen vara uppe.

–  Vi ska också ha standardiseringsprojekt med Standard Norge och etablerat fyra arbetsgrupper i et ”advisory board”. Och så ska vi ha etablerat flera nyhetssajter.

Relaterade artiklar
Kommentarer

En tanke på "Full fart mot europeisk avfallsbörs"

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.