Nyheter
Det är långt mellan plastförpackningarna i grekiska grönsakshyllor. Foto: John Göransson

Livsmedelssäkerhet

ställs mot Förpackningsförbud

EU:s jordbruksministrar varnar för ensidigt fokus på att ta bort förpackningar.

EU-kommissionens förslag till förpackningsförordning har väckt starka reaktioner. Utredningen har höga ambitioner att minska användningen av plastförpackningar, bland annat genom att införa förbud mot att packa frukt och grönt i individuella förpackningar. Det övergripande målet är att minska användningen av förpackningar med 15 procent till 2040.

De många förslagen har involverat såväl återvinningsindustrin som produktions- och detaljhandeln. Bryggerierna rasar mot förslaget att gå över från återvinning till materialåtervinning av dryckesförpackningar och snabbmatsjätten McDonalds har initierat vad som beskrivs som den största lobbykampanjen mot EU-parlamentet någonsin.

McDonalds tar till storsläggan mot EU:s förpackningslag

Balanserat tillvägagångssätt

I veckan träffades EU:s jordbruksministrar i ministerrådet för att diskutera förslaget. Under mötet blev det tydligt att EU-länderna är oroade över att förpackningsminskningen inte påverkar livsmedelssäkerheten.

– Mat- och dryckesförpackningar spelar en viktig roll för att skydda produkter för konsumenterna, men de bidrar till en ökande mängd förpackningsavfall i EU. Idag efterlyser vi ett balanserat förhållningssätt till livsmedelsförpackningar, ett som tacklar problemet effektivt, samtidigt som livsmedelssäkerheten bibehålls, sade Sveriges lantbruksminister Peter Kullgren.

Frankrike forbyr plast i grønnsaksdisken

I kraft av Sveriges ordförandeskap i EU-parlamentet är Kullgren chef för ministerrådet för jordbruk i EU.

Europaparlamentet började behandla förpackningsförordningen i början av maj. Även där möter kommissionens lagförslag kraftigt motstånd. Parlamentet är särskilt kritiskt till förslaget att utöka användningen av återanvändbara förpackningar. Förslaget från utredningen kommer bland annat att påverka restaurangbranschen, som inte ska få servera mat i engångsförpackningar.

https://avfallsbransjen.no/2023/05/04/vil-skrote-kravet-til-ombruksemballage/

Flera är förbjudna

Jordbruksministrarna har tills vidare riktat sin skepsis mot frågan om livsmedelsförpackningarna verkligen är onödiga. Flera EU-länder, däribland Frankrike och Spanien, har redan infört förbud mot att packa en rad frukter och grönsaker i individuella förpackningar. Från 2026 blir det totalförbud mot sådana förpackningar.

Samtidigt är oförpackade grönsaker och frukt vanligt i EU-länder som Grekland. Diskussionerna i fullmäktige kommer att fortsätta när ärendet nu skickas till Ministerrådet för klimat och miljö.

De så kallade trepartsförhandlingarna mellan rådet, parlamentet och kommissionen förväntas inledas under hösten.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.