Nyheter
Klimat- och miljöminister Espen Barth Eide är optimistisk efter det andra förhandlingsmötet om plastavtalet. Foto: Jens Egil Heftøy

Plastavtalstexten ska vara klar i november

– Många frågor kvarstår fortfarande, säger Norges klimat- och miljöminister Espen Barth Eide.

I veckan hölls det andra förhandlingsmötet om ett globalt avtal mot plastföroreningar i Paris. Efter en utmanande start på FN-mötet i Paris enades 169 länder på fredagskvällen om att ta fram det första utkastet till avtal inför nästa förhandlingsmöte i Nairobi i november. Målet är ett avtal i slutet av 2024. Utan ett globalt avtal förväntas plastföroreningarna tredubblas till 2040.

Snart dags för plastförhandlingar i Paris

Bra i hjulen

– Beslutet i Paris att ta fram ett utkast till avtal är ett viktigt och nödvändigt steg framåt, men det finns fortfarande många frågor som kommer att forma förhandlingarna. Det är angeläget att ta fram ett globalt plastavtal som kan stoppa föroreningar och skydda miljön och människors hälsa, säger Espen Barth Eide.

– Måste begränsa produktionen av primärplast

Beslutet att skapa ett juridiskt bindande internationellt plastavtal togs under Norges ordförandeskap i FN:s miljöförsamling i Nairobi förra året. Förhandlingarna i Paris ägde rum förra veckan och avslutades fredag kväll den 2 juni. Detta är den andra av totalt fem förhandlingsomgångar. Enligt planen ska avtalet antas redan 2024. Återförsäljarna har därför kort tid på sig.

Förhandlingarna försenades avsevärt av att flera stora länder som Saudiarabien, Kina, Indien och Ryssland i starten utmanade de föreslagna förhandlingsreglerna för att kunna rösta om innehållet i det framtida avtalet. Förhandlarna hittade så småningom en lösning som gjorde att mötet kunde fortsätta.

– Utmaningarna under de första dagarna visar tydligt att flera länder, inklusive några av de stora asiatiska tillverkarna, nu är oroade över detta avtals betydelse för dem. Det är ändå positivt att se att dessa länder deltog aktivt i förhandlingarna och inte blockerade mandatet för utkast till avtal. Förhandlingsprocessen ligger fortfarande enligt schemat, säger ministern.

Coca-Cola vil vekk fra primærplast

 

I rätt riktning

Frankrike stod värd för ett ministermöte dagarna innan förhandlingssessionen började. Det gav ett tillfälle att diskutera förhandlingarna på politisk nivå.

– Alla ser allvaret i plastföroreningar och i möten med företrädare för andra länder ser jag en rörelse i rätt riktning. Det var mycket positivt att Japan, som är en viktig aktör på detta område, gick med i den högambitiösa koalition som Norge leder tillsammans med Rwanda. Jag har haft två möten med USA:s biträdande utrikesminister Jose Fernandez om plastaffären bara under den senaste veckan. Även USA vill ha ett avtal, men har hittills velat att det i större utsträckning ska innehålla frivilliga, icke-bindande regler. Jag ser tecken på rörelse där nu, säger Barth Eide.

En av huvudfrågorna i förhandlingarna är om plastkrisen kan lösas genom att förbättra vårt sätt att hantera plastavfall, eller om det finns ett behov av att använda mindre plast på ett mer förnuftigt sätt.

https://avfallsbransjen.no/2023/05/09/produseransvar-dette-skal-miljodirektoratet-utrede/

Återvinning inte tillräckligt

– Plastförbrukningen har fyrfaldigats de senaste 30 åren. Världen kommer inte att kunna hantera den enorma mängden plastavfall och undvika plastutsläpp i naturen utan att vi också minskar förbrukningen av plast. Det räcker inte att bara återvinna bättre och göra plasten giftfri. Plastföroreningar känner inga nationella gränser, varför detta är ett ämne för bindande internationellt samarbete. Vi har nu en möjlighet att ta fram ett effektivt plastavtal i slutet av 2024. Håller vi inte denna tidsfrist kan fönstret stänga snabbt, säger Eide.

Eftersom Sverige har ordförandeskapet i EU månaden ut representerades EU av Sveriges chefsförhandlare Johanna Lissinger Peitz. Hon sade inför mötet att EU:s anser att det viktigt att åtgärder tas under hela livscykeln och framför allt att avtalet på olika sätt ger tydliga signaler om vikten av åtgärder i början av plastens livscykel.

Norge har varit en av initiativtagarna till ett globalt avtal mot plastföroreningar och har en central roll i förhandlingarna. Espen Barth Eide leder tillsammans med Rwandas miljöminister en högambitionsgrupp på över 55 länder som arbetar för ett starkt avtal.

Norge anser att det finns ett behov av juridiskt bindande åtgärder under plastens livscykel från produktions- och designfasen till slutlig avfallshantering.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.