Nyheter
Frans Timmermans kommer att fortsätta den reglerande tsunamin. Foto: Europeiska kommissionen

Timmermans tänker inte blåsa timeout

EU:s mäktige klimatchef vägrar blankt att dra ner på tempot.

EU:s medlemsländer kämpar för att hänga med i tsunamin av dekret från Bryssel. I maj konstaterade Frankrikes president Emmanuel Macron att en paus är nödvändig, så att företag och nationer hinner anpassa sig till de nya reglerna i det gedigna Fitfor55-paketet.

Den långa serien av nya regelverk har skapat reaktioner även i Norden. Avfall Sveriges vd Tony Clark sa förra veckan till Avfall2resurs.se att en timeout är nödvändig.

Alla krav från EU en utmaning

– Det är kommunerna som måste hantera detta och vi märker en typ av utmatning. Och det är inte bara inom avfall och inte bara i Sverige, sade Tony Clark.

Men önskan om en andningspaus möts inte av välvilja från EU-kommissionens klimatchef Frans Timmermans, skriver Euractiv .

Under ett tal på Jacques Delors Institute sa Timmermans att vi inte har någon tid att förlora om vi ska undvika en klimatkatastrof.

– Det är nödvändigt att omkalibrera våra institutioner för att hantera den här akuta situationen. Vi har inte lyxen att ta en paus, vi har inte tid att bli förlamade när det gäller att bekämpa klimatförändringarna, konstaterade Timmermans.

Europeiska kommissionen har fortfarande en lång rad ärenden på sitt bord. På onsdag väntas kommissionen lägga fram förslag till ändringar av ramdirektivet för avfall.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.