Nyheter
Tony Clark, VD i Avfall Sverige. Foto: Andreas Offesson

EU:s återvinningsmål är tuffa, men nåbara. Det säger Avfall Sveriges VD Tony Clark i en kommentar till EU-kommissionens rapport, som visar att Sverige är ett av de EU-länder som riskerar att inte nå de uppsatta målen till 2025.

– Målen som satts är väldigt ambitiösa, men det råder konsensus mellan beslutsfattare, kommuner och näringsliv om att vi på sikt kommer att nå dem. Högre återvinning är nödvändigt och målen fungerar som just den kombination av piska och morot som de är tänkta att göra. Rapporten är en välkommen signal till oss alla att vi ständigt måste vara på tårna för att hitta vägar att förbättra avfallshanteringen, säger Tony Clark, vd Avfall Sverige.

Arton EU-länder riskerar missa avfallsmålen

"Bra utgångsläge"

– Samtidigt ser jag att vi har ett bra utgångsläge, trots EU-kommissionens oro. En gemensam nämnare för de länder som ser ut att klara målen är den fastighetsnära insamlingen av förpackningar. Nu har kommunerna äntligen getts förutsättningar att kunna bygga ut samma service här i Sverige, och erfarenheten visar att det kan ge stora ökningar i andelen avfall som kan materialåtervinnas.

Han påpekar att Sverige har bland Europas lägsta nivåer för deponering och att den senaste statistiken visar att mängden kommunalt avfall minskar.

– Det finns förstås fler möjligheter till förbättringar, särskilt för verksamheternas avfall. Mer matavfall från restauranger måste till exempel sorteras ut till biogasproduktion. Ett annat bekymmer är plasten. Här krävs större insatser för att ställa om; regeringen måste införa styrmedel så att den plast som produceras också kan återvinnas till nya plastprodukter, säger Tony Clark.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.