Nyheter
Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Satellitbild från Google Maps.
Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Satellitbild från Google Maps.

Giftig brand i elektrolysverk för elektronikavfall

En kraftig brand med potentiellt farlig rökutveckling utbröt natten till tisdagen i Boliden Rönnskärs elektrolysverk för elektronikavfall, beläget i Skelleftehamn. Brandröken spreds till havs, men invånarna i området uppmanades ändå till försiktighet.

”Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.” Det skriver Krisinformation.se sedan en brand utbrutit i ett smältverk för elektronikskrot. Räddningstjänsten i Skellefteå varnade också för vattenbrist och uppmanade invånarna att spara på vattnet, eftersom släckningen fått nivån i stadens vattenreservoar att sjunka. Den varningen drogs tillbaka på tisdagsmorgonen.

Elektrolysverket nedbrunnet

”Det i nuläget ej möjligt att bedöma omfattningen av de skador som uppstått men elektrolysverket har brunnit ned. All produktion på Rönnskär är tillsvidare stoppad, en inledande bedömning är att denna kan återupptas inom några veckor. Nu samarbetar Rönnskär fullt ut med Räddningstjänst för att begränsa ytterligare spridning av branden” skriver Boliden i ett pressmeddelande.

Räddningstjänsten arbetar just nu för att branden inte ska sprida sig till närliggande byggnader och bedömer att man kan ventilera byggnader som vanligt, men detta kan komma att ändras om vinden vänder. På tisdagens morgon blåser röken ut över havet, men enligt väderprognoser kan vinden komma att vända in mot samhället under tidig eftermiddag.

Inga personskador

Kommunen bedömer att skolor och förskolor kan hålla öppet, men man förbereder också för att kunna skicka hem barn och elever tidigare om vinden skulle vända in mot samhället. Ingen har skadats vid branden, som bröt ut natten till tisdagen. Brandorsaken är ännu inte känd.

Bolidens kopparsmältverk Rönnskär utanför Skellefteå har återvunnit olika avfallsmaterial sedan 1960-talet. Idag är smältverkets årliga kapacitet för återvinning av elektronikmaterial 120 000 ton. Materialet utgörs bland annat av kretskort från datorer och mobiltelefoner som köps främst från Europa. Rönnskärs miljökrav skärptes 2015 då smältverket fick ett nytt miljötillstånd.

Andra branden på kort tid

Det är andra gången på mindre än en månad som elektronikskrot brinner i Skelleftehamn och orsakar giftig rökutveckling. Den förra branden bröt ut 15 maj i en hög med elektronikskrot på Kuusakoskis anläggning.

Brand på Kuusakoski i Skelleftehamn

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.