Nyheter
Foto: Wanda.

Krisen ger skjuts åt cirkulär ekonomi

Hushållens försämrade ekonomi tycks ha satt fart på deras ambition att återanvända. En rapport från teknik- och logistikföretaget Wanda visar att sex av tio svenskar har köpt eller sålt något begagnat under det senaste året.

Hälften av de tillfrågade i undersökningen, som genomfördes av YouGov, har övervägt åtgärder för att förbättra sin ekonomiska situation. Att köpa och sälja begagnat samt minskad konsumtion dominerar bland åtgärderna.

Barnfamiljer, yngre och kvinnor är mest positiva till cirkulära tjänster. Av de tillfrågade uppger 6 av 10 att de har köpt eller sålt något second hand under det senaste året, motsvarande siffra för småbarnsfamiljer är 8 av 10. Drygt hälften, 57 procent, uppger att de funderar på att köpa och sälja begagnat som en lösning. För de mest positiva, småbarnsfamiljerna, är det 67 procent.

Infostat: Allt fler väljer second hand

Produkter av hög kvalitet går i stor utsträckning att laga och 36 procent uppger reparation av befintliga saker som något de överväger för att förbättra sin ekonomiska situation.

Tre fjärdedelar kan tänka sig att dra ner på sin konsumtion för att förbättra sin ekonomi och 4 av 5 kvinnor har övervägt att göra det.

Om undersökningen

‍‍Undersökningen genomförd es av YouGov på uppdrag av Global Storage Solutions, Wanda och Circular Norway under perioden 24–28 maj 2023. Drygt 1 000 personer över hela Sverige svarade på enkäten.

Om Wanda

Wanda är ett teknik- och logistikföretag som har grundats "för att ge människor i städer enklare och mer flexibel tillgång till utrymme, och samtidigt göra det enkelt att använda de saker vi redan har på ett smartare sätt". Företaget hämtar och lämnar hemma hos kunden och använder även sin logistikplattform för att göra det möjligt att både underhålla, reparera och dela kunders saker.

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.