Nyheter
President Paul De Bruycker på Cewep anser att förbränningskapaciteten kan användas bättre. Foto: Jens Egil Heftøy

Norra Europa borde bränna avfall från söder

Nordisk och nordeuropeisk överkapacitet bör användas för att undvika deponering i söder, säger Cewep-presidenten.

På torsdagen startar Cewep-konferensen i Berlin. Ett centralt tema för konferensen är vilken position avfallsförbränning ska ha i framtiden. Avfall2resurs norska systertidning Avfallsbransjen.no är på plats i Berlin.

Berlin: Första Cewepkonferensen på fem år

Stora skillnader

– Det är stora skillnader i Europa. I norr är energiåtervinning av avfall en väletablerad sektor. Det diskuteras om det är för stor kapacitet i förhållande till vad som krävs i framtiden. I öst sker en enorm utveckling, eftersom det inte finns kapacitet. Så de satsar mycket på energiåtervinning. Medan det i söder ärligt talat står stilla. Där används mycket deponi, men utvecklingen går långsamt, säger Cewep-presidenten Paul De Bruycker till Avfallsbransjen.no.

De Bruycker säger att det är viktigt för aktörerna i branschen att träffas för att diskutera dessa utmaningar och hur det kan balanseras bättre.

– I Cewep arbetar vi för att den kapacitet som finns i norr tillfälligt ska kunna användas för att hjälpa länderna i söder att förverkliga sina hållbarhetsmål. Men på lång sikt måste vi ha en sektor med kapacitet spridd över Europa, som samarbetar och producerar energi från avfall, säger De Bruycker.

Enda utvägen

Cewep-presidenten är övertygad om att avfallsförbränning också kommer att vara en viktig sektor i framtiden.

– Energiåtervinning är nödvändigt i en cirkulär ekonomi. Du behöver sätt att hantera icke-återvinningsbart avfall och farligt avfall. Det kommer alltid att finnas avfall. Och det enda sättet att göra det är genom förbränning, säger De Bruycker.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.