Nyheter
EEW-direktör Thomas Obermeier anser att EU förhindrar utvecklingen av avfallsförbränning. Foto: Jens Egil Heftøy

EU får skulden för bristande förbränningsinvesteringar

EU-kommissionen tillbakavisar att de sticker käppar i hjulen. Avfall2Resurs norska systertidning Avfallsbransjen.no är på plats på konferensen i Berlin.

Branschorganisationen Cewep har länge arbetat för att få in energiåtervinning av avfall i EU:s taxonomi, utan framgång.

– Positive signaler fra Brussel

Kvotplikt och taxonomi-nr

Samtidigt föreslår EU:s lagstiftande organ att förbränningsanläggningarna ska omfattas av kvotplikt från och med 2028. EU-kommissionen ska presentera en konsekvensanalys av kvotplikten till 2026.

När deltagarna på Cewep-konferensen i Berlin fick frågan om vad som är det största hindret för etablering av förbränningsanläggningar delades rummet mellan de som skyller på EU de som skyller på lokalsamhället.

EU-kommissionens direktör för cirkulär ekonomi, Dr Aurel Ciobanu-Dordea, ville å inte kännas vid att Bryssel skulle stoppa förbränningsanläggningarna.

Deponier kan få kvoteplikt

Avvisar motstånd

– Det är inte sant att EU:s politik stoppar avfallsförbränningen. Titta på det pågående projektet i Rom. Det är ett exempel som EU inte kan skyllas för. Där det finns behov av att utöka kapaciteten för avfallsförbränning kommer detta att göras. Men vissa länder har byggt upp överkapacitet, sade Ciobanu-Dordea.

I den informella undersökningen bland konferensdeltagarna pekade 39 procent ut EU, medan 46 ansåg att lokalt motstånd bar skulden för att projekt inte genomfördes.

– NIMBY-effekten (Not in my backyard) är en minst lika viktig anledning till att man inte investerar i sådana anläggningar, sade Ciobanu-Dordea.

Men kommissionens direktör mötte direkt motstånd från direktör Thomas Obermeier för tyska EEW Waste to Energy.

Cewep Berlin: Norra Europa borde bränna avfall från söder

Kan förbjuda deponier

– Det är utan tvekan EU som skapar hinder, genom att inte ta med energiåtervinning i taxonomin. Vi kommer att behöva avfallsförbränning för mellan 20 och 30 procent av vårt avfall inom överskådlig framtid. Vi kunde ha slutat deponera för flera år sedan, men det gör vi inte. Vi tillåter det lägsta steget i avfallshierarkin. Självklart kommer vi att utveckla materialåtervinning, men vi kan inte undgå förbränning, sade Obermeier.

EEW-direktören tror inte på att det är lokala krafter som sätter käppar i hjulen. Han tror snarare att projekten kommer att välkomnas, när medborgarna ser värdet av energiåtervinning.

– Jag tror att vi kommer att få en PIMBY – Please in my backyard. Vi behöver mer fjärrvärme och där är energiåtervinning av avfall en viktig del, sade Obermeier.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.