Nyheter
Foto: John Göransson.
Foto: John Göransson.

EU-krav: mobiltelefoner ska hålla i minst fem år

Snart kommer alla smartphones, surfplattor och trådlösa telefoner som säljs i EU att behöva visa information om deras energieffektivitet, batterilivslängd, skydd mot damm och vatten och motståndskraft mot oavsiktliga fall. Livslängden ska vara minst fem år.

EU-kommissionen har nu lämnat sitt förslag till regler för att hjälpa konsumenter att göra ”välgrundade och hållbara val” när de köper mobiltelefoner, surfplattor och trådlösa telefoner. Samtidigt har Europaparlamentet och rådet godkänt åtgärder för att göra sådana enheter mer energieffektiva, hållbara och lättare att reparera, efter ett förslag från kommissionen i november 2022.

”Dessa åtgärder hjälper till att göra EU:s ekonomi mer cirkulär, spara energi, minska vårt koldioxidavtryck, stödja cirkulära affärsmodeller och ge konsumenterna fördelarna med den europeiska gröna avtalen”, skriver kommissionen i ett pressmeddelande.

14 TWh energibesparing

Mobiltelefoner och surfplattor som produceras enligt de nya reglerna kommer att spara nästan 14 terawattimmar i primärenergi varje år till 2030. Det är en tredjedel av den primära energiförbrukningen för dessa produkter idag. De nya reglerna kommer också att bidra till att optimera användningen av kritiska råvaror och underlätta återvinningen av dem, skriver EU-kommissionen.

Dessutom fastställer den nyligen godkända ekodesignförordningen minimikrav för mobila och trådlösa telefoner och surfplattor som släpps ut på EU-marknaden.

Minst 800 laddcykler och fem års uppdateringar

  • Produkterna ska vara motståndskraftiga mot oavsiktliga fall eller repor, ha skydd mot damm och vatten och tillräckligt hållbara batterier.
  • Batterier bör ha minst minst 80 % av sin ursprungliga kapacitet efter 800 laddcykler.
  • Tillverkare ska bli skyldiga att göra kritiska reservdelar tillgängliga för reparatörer inom 5–10 arbetsdagar, och fram till 7 år efter avslutad försäljning av produktmodellen på EU-marknaden.
  • Uppgraderingar av operativsystem ska vara tillgängliga i minst 5 år efter att produkten har släppts ut på marknaden.
  • Professionella reparatörer ska ha icke-diskriminerande åtkomst till all programvara eller firmware som behövs.

Det är första gången EU ställer krav på ”reparerbarhetspoäng”, ett krav som kommer att införas på betydligt fler produkter framöver.

Mot cirkulär ekonomi i EU

Förslaget kommer nu att överlämnas till Europaparlamentet och rådet under en granskningstid på två månader, varefter de kommer att antas formellt om det inte finns några invändningar mot texten.

När reglerna har trätt i kraft har företagen 21 månader på sig, innan kraven blir tillämpliga.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.