Nyheter
De brittiska dryckesföretagen kliver av det skotska pantsamarbetet. Montage: John Göransson.

Dryckesföretagen trötta på brittiskt pantbråk

Enligt planen skulle Skottland införa pant på dryckesförpackningar från mars nästa år. Men en mur har rests mellan det skotska parlamentet och regeringen i London, som har försenat systemet med till 2025.

Orsaken till bråket är att den brittiska regeringen har förvägrat skottarna att ha med glasförpackningar i pantsystemet. Som ett resultat av oenigheten har Skottlands försteminister beslutat att skjuta upp införandet av systemet till oktober 2025, samtidigt som England inför sitt eget pantsystem.

Pantkrig mellan Skottland och brittiska regeringen

Saknar förtroende

Förseningen och de många omvägarna har fått dryckesindustrin att reagera starkt mot Circularity Scotland, som var tänkt att administrera systemet.

"Våra medlemmar har tillsammans investerat tid och tiotals miljoner pund i god tro för att hjälpa till att upprätta en administration för pantsystemet i Skottland som skulle kunna uppfylla den tidtabell som den skotska regeringen har satt upp", heter det i ett gemensamt uttalande från The British Beer & Pub Association. , British Soft Drinks Association och Scottish Retail Consortium.

Branschorganisationerna hotar nu med att dra in sitt ekonomiska stöd till pantföretaget, eftersom de inte längre har förtroende för det.

”På grund av den pågående politiska osäkerheten har vi inte längre det förtroende som krävs för att fortsätta en frivillig finansiering av företaget. Det är nu upp till CSL:s styrelse att bestämma hur de vill driva företaget vidare”, skriver de.

British Soft Drink Association har tidigare meddelat att de kommer att kräva ersättning från myndigheterna för röran kring införandet av pantsystemet.

Landets største pantebutikk

Gemensamma regler

Dryckesorganisationerna försäkrar att de kommer att samarbeta med myndigheterna för att införa ett pantsystem, men att de vill att detta ska införas i hela Storbritannien samtidigt.

"Vi ber nu den brittiska regeringen att presntera en plan för hur den planerar att uppnå en start från oktober 2025, särskilt med avseende på hur den kommer att uppfylla de villkor som anges i brevet till den skotska regeringen ", skriver organisationerna .

Den skotske ministern för cirkulär ekonomi, Lorna Slater, anklagade förra veckan den brittiska regeringen för att sabotera skottarnas pantlösning.

"Dessa förseningar och utspädningar ligger helt och hållet i händerna på den brittiska regeringen, som tyvärr hittills har verkat mer angelägen att sabotera vårt parlament än att skydda vår miljö", sade Slater i ett pressmeddelande.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.