Nyheter
Här sitter Mark- och miljööverdomstolen. Foto: John Göransson.
Här sitter Mark- och miljööverdomstolen. Foto: John Göransson.

Fosformålet i Helsingborg: Domen uppskjuten till 3 oktober

Mark- och miljööverdomstolen skjuter upp domen i det uppmärksammade målet kring miljöföretaget Ragn-Sells miljötillstånd för fosforåtervinning i Helsingborg. Beskedet som väntades i veckan kommer först den 3 oktober.

 – Vi har fått chansen att visa att återvinning av fosfor gör nytta för miljön och klimatet på ett sätt som lagen medger. Nu låter vi rättsprocessen ha sin gång och ser fram emot när domen faller i början av oktober, säger Anders Kihl, forsknings- och utvecklingschef på Ragn-Sells.

Anläggningen som Ragn-Sells planerar att bygga i Helsingborg ska återvinna näringsämnet fosfor, en av huvudkomponenterna i mineralgödsel. Ragn-Sells innovationsbolag EasyMining har utvecklat Ash2Phos-tekniken som utvinner mer än 90 procent av fosforn ur askan från förbränt avloppsslam.

I december 2021 avslog mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt Ragn-Sells ansökan om miljötillstånd. Beslutet fattades trots att domstolen samtidigt slog fast att utsläppen av metaller till Öresund skulle bli försumbara och att återvinningen skulle bidra till att sänka Sveriges klimatutsläpp. Sedan Ragn-Sells överklagat avgörs nu målet av Mark- och miljööverdomstolen.

Ragn-Sells forsforåtervinning prövas snart i högre instans

Ragn-Sells saltåtervinningsanläggning invigd

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.