Nyheter
De flesta hittade betongen till arbetena i Bodø i närmiljön. Foto: Mesta

Sparade en miljon på återanvändning av betong

Återanvändning av betong resulterade i mindre transporter, lägre kostnader och minskade utsläpp.

År 2021 tilldelades norska Mesta kontraktet att uppgradera sump- och dräneringssystemet på vägarna från Bodø flygplats.

1 540 meter väg skulle få nya rör, från Hernesveien och vägarna runt området från flygplatsen ner mot Bodøs centrum. Arbetet var omfattande med bland annat sänkning av ett 16 meter långt bräddavlopp med en diameter på 3 meter. Dessutom fanns en inloppskonstruktion som gjorde att det fick grävas djupt. Därefter skulle vägen byggas om och en ny yta läggas.

Finja Betong har lanserat betong med CO2-sänka

Cirkulär lösning

– Vi letade efter bra lösningar och då hittade jag flera husprojekt som kunde leverera använd betong. Tack vare samarbetet med Nordland Betong skapade vi en bra lösning, säger projektledare på Mesta, Trond Mellem.

Han säger att det har varit otroligt lärorikt att arbeta med cirkulära lösningar i praktiken och att erfarenheterna här har gett en aha-upplevelse. Mellem fick även ett separat pris av Mesta för den cirkulära insatsen.

– Planering och ingenjörskonst är särskilt viktigt när massor ska återanvändas, säger Mellem.

Före rivningen undersöktes husen, särskilt med tanke på miljögifter. Detta gav Mesta dokumentation att det var rena massor som kunde återanvändas. Delar av betongen armerades vilket gjorde arbetet mer tidskrävande och krävande att utvinna betongen.

Kan tjäna 46 miljarder på cirkulär byggindustri

Win-win med återanvändning

Betongen från rivningsprojekt i Bodø hade korta leveransavstånd till projektområdet och var ett utmärkt fyllmedel och grund för de rör som skulle läggas.

– För oss har det varit en win-win-situation. Den återvunna betongen var billigare än andra fyllnadsmaterial, samtidigt som vi har använt något som annars skulle ha slängts. På så sätt slapp vi mycket transporter och därmed utsläpp, säger Trond Mellem.

Besparingen på en miljon är kopplad både till att den återvunna betongen blev cirka 100 NOK billigare per ton, och till sparade transportkostnader.

– Dessutom har vi undvikit uttag av nya massor, säger Mellem. Han tillägger att det inte ger direkta besparingar utan att det är viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Heidelberg Materials lanserar ”fossilfri” cement

Bra upplevelser

Erfarenheterna av återvunnen betong i Bodø bidrar till viktig kunskap om cirkulära lösningar, och utgör en bra grund för andra liknande projekt.

– Vi är bara i början av det arbete som ska bidra till att hela branschen blir mer cirkulär. Vi har lärt oss mycket och kommer att fortsätta jobba med återvunnet material, säger hållbarhets- och miljöchef på Mesta, Tone Lauritzen.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.