Nyheter
Miljörum med nudgning. Pressfoto.

Nudgning ger bättre sortering

Det nya nationella skyltsystemet för källsortering ger bättre sorterat avfall – precis som det var tänkt. Ännu bättre kan resultatet bli om det kompletteras med ”nudging” visar en pilotstudie i Göteborg.

Större skyltar med fler bilder, färgkodade randiga väggar och handfasta tips för att identifiera förpackningens material. Det är exempel på nudg-insatser som visat sig ge god effekt på källsorteringen i en rad miljörum i Göteborg.

Målen för projektet var att mängden restavfall skulle minska med tio procent och de avfallsrelaterade kostnaderna minska med tio procent i de miljörum där nya skyltar och nudging kombinerades. Projektet når upp till, och överträffar, de mål som satts upp på tio av tolv utvärderingspunkter.

– Genom att låta symboler och färger träda fram skapar vi tydlighet. Genom information ökar vi förståelsen och genom att få de boende att lämna autopiloten och aktivera sitt logiska tänkande motverkar vi slentrianmässigt beteende och gamla vanor, säger Anna-Carin Gripwall, kommunikationschef på Avfall Sverige i ett pressmeddelande.

Tabell från undersökningen som visar att avfallet generellt sorterades bättre med de nya skyltarna och ännu bättre med nudgning.

Avfall Sverige lanserade 2020 ett gemensamt skyltsystem för sortering av hushållsavfall. Det används nu av en majoritet av landets kommuner och av en stor mängd företag. Det är också infört i hela Norden, liksom Lettland och Litauen. Diskussioner pågar för att etablera det som standard i hela EU.

”Latavfall” i soprummet minskade restavfallet

Östra Göinge är bäst i landet på avfallshantering

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.