Nyheter
Tesla-grundaren Elon Musk är i ruskväder igen. Foto: JD Lasica/Flickr (CC BY 2.0)

USA-kommuner stämmer Tesla för avfallsdumpning

Elon Musks elbilsjätte anklagas för att ha dumpat batterier och annat farligt avfall.

Ett stort antal kommuner i Kalifornien har stämt Tesla för olaglig hantering av farligt avfall. De 25 kommunerna har varit i dialog med biltillverkaren i flera månader, men inga framsteg har gjorts.

Transport stoppar Teslas avfall

Levererade farligt avfall till vanlig deponi

Enligt stämningsansökan ska Tesla ha felmärkt och slängt material som "blybatterier och andra batterier, färg, bromsvätska, aerosol, frostskyddsvätska, aceton, diesel och annat i avfallsanläggningar på flera ställen i delstaten" .

Reuters skriver att målsäganden anser att Tesla har felmärkt avfall och skickat det till deponier som inte får ta emot farligt avfall. De stränga miljölagarna i Kalifornien har bötesbelopp på upp till 70 000 dollar, 736 000 kronor, per incident och dag. Rättegången omfattar över 100 fabriker och bensinstationer, inklusive Teslas produktionsanläggning i Fremont.

BASF och Stena Recycling i samarbete om återvinning av elbilsbatterier i Europa

Fick flera böter

För dem år sedan ingick Tesla en förlikning med den amerikanska miljöskyddsmyndigheten. Vid den tiden var Tesla tvungen att betala 31 000 dollar i böter för felaktig hantering av farligt avfall vid fabriken i Fremont. Företaget betalade också böter på 275 000 dollar för underlåtenhet att vidta åtgärder mot luftföroreningar.

Målsägandena anser att Teslas avfallshantering både är ett miljöproblem och skapar en orättvis konkurrensfördel. De kräver att Tesla bötfälls och åläggs att hantera sitt avfall på ett korrekt sätt.

Tesla har tidigare hävdat att företaget har infört en rad åtgärder för att hantera avfall, inklusive utbildning av personal, ökade kontroller och förbättrade avfallshanteringsprogram.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.