Nyheter
Inge Gustavsson, bostadschef och Johan Paulsson, teknisk förvaltare Helsingborgshem. Presssfoto.

Helsingborgarna bättre på att sortera avfall

Idag sorterar hyresgästerna 52 procent av sitt avfall, jämfört med 47 procent när Helsingborgshem började mäta avfallsmängden för snart ett år sedan. 

– Med en ökad sortering går det åt rätt håll. Men för att nå Avfall Sveriges rekommendation på minst 64 procent krävs det fortsatt inspiration, vägledning och stöd till våra hyresgäster för att sortera mer och rätt, säger Inge Gustavsson, bostadschef i ett pressmeddelande.

Mätningen som görs i samarbete med NSR och Bintel, har fungerat som utgångspunkt och språngbräda för att kunna se vilka insatser som ger effekt. Mätningen görs i tio miljörum i Helsingborg och efter tio månader har Helsingborgshem fått en hel del insikter.

– Vi ser bland annat att omkring 50 till 60 lägenheter per miljörum är bäst för att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att sortera. Använder fler hushåll ett miljörum blir det lätt alltför anonymt och rörigt, säger Inge Gustavsson.

Han tar som exempel Planteringen, ett område där tidigare 192 hushåll använde samma miljöhus. Då sorterade hyresgästerna 34 procent av sitt avfall. Sedan hushållen delades upp i tre miljörum sorterar hyresgästerna 42 procent av sitt avfall. Ytterligare en fördel för många hyresgäster är att miljörummet numera ligger närmare lägenheten.

– På Helsingborgshem ser vi att sorteringen generellt sett ökar och många hyresgäster sköter redan idag detta utmärkt, säger Inge Gustavsson. Men han understryker samtidigt vikten av att mängden restavfall fortsätter att minska, för att hålla kostnaderna nere och värna om miljön.

Åtgärder för mer sortering

Helsingborgshem har stort fokus på att skapa så goda förutsättningar som möjligt för att underlätta sortering.

– Det handlar till exempel om att fräscha upp, bygga om eller dela upp miljörummen i mindre enheter och se till att sorteringskärlen står på rätt plats och är lagom stora. Vi uppdaterar informationen och jobbar på olika sätt med dialog och återkoppling. Många åtgärder är klara och en del är på gång, avslutar Johan Paulsson, teknisk förvaltare.

Nudgning ger bättre sortering

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.