Nyheter

Norge planerar kärnavfallslager vid svenska gränsen

Skepsis och förväntningar bland kringboende.

Sommeroområdet i Aremarks kommun är en av två möjliga platser för etablering av kärnavfallsanläggningen för norsk kärnkraftsavveckling (NND). I somras gjorde Norges geologiske undersøkelse en kartläggning av terräng- och markförhållanden i både Aremark och Halden. Båda platserna ligger nära gränsen till Sverige.

Norge har aldrig haft kommersiell kärnkraft utan det handlar om två forskningsreaktorer. 2018 stängdes den i Halden som togs i drift 1959 och stängde 2018. Kärnreaktorn på Kjeller strax utanför Oslo, som öppnades den 28 november 1951, var den första reaktorn utanför USA, Sovjetunionen, Kanada, Storbritannien och Frankrike. Den började avvecklas 2019. Nu återstår att återställa markench hitta förvaring för det radioaktiva avfallet.

Slutförvar av kärnavfall ska fördubblas

I måndags bjöd NND in grannarna i Sommero till ett möte, där syftet var att informera och svara på frågor om den eventuella kärnavfallsanläggningen.

"Det är viktigt för NND, som initiativtagare för en framtida kärnavfallsanläggning, att alla som är eller känner sig påverkade av lokaliseringsprocessen har möjlighet att påverka processen och uttrycka sina åsikter, inklusive eventuella farhågor", skriver NND i inbjudan.

Alla som bor närmare än 1,5 kilometer från Sommero var inbjudna till mötet, liksom medlemmar i Facebookgruppen "Nej till radioaktivt avfall i Aremark".

Kommunpolitikerna har varit positiva till etableringen av en kärnavfallsanläggning i kommunen, men under mötet var det flera invånare som uttryckte stor skepsis.

Ett tidigt förslag på hur en anläggning för hantering och slutförvaring av radioaktivt avfall i Norge ska se ut. Illustration: NND.

Fastighetspriser och vattendrag

– Jag hoppas verkligen att det inte blir något bygge här. Ska vi verkligen förstöra så mycket för några jobb, sa Solveig Toft till Halden Arbeiderblad .

Toft har initierat Facebookgruppen och befarar att anläggningen kommer att ligga för nära Haldenvassdraget.

Närmaste grannen till den planerade anläggningen, Tommy Buer, uttryckte oro över fastighetspriserna i området. Flera av de andra deltagarna var dock mer positiva och upplevde NND:s information som en trygghet.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.