Nyheter
Coca-Colas plastprodukter hittades i 40 av 41 länder. Foto: Ivan Radic/Flickr

Världens värsta plastförorenare

And the winner is…

Sedan 2018 har hundratals volontärer deltagit i BreakFreeFromPlastics-initiativet. Deltagarna plockar plastskräp på olika platser i världen för att kartlägga vilka märken som ligger bakom mest plastskräp.

Över 8 800 frivilliga i 41 länder deltog i den senaste saneringskampanjen. Totalt hittades 537 000 plastartiklar från över 6 800 olika märken.

Absolut Papp

Svarande

Coca-Cola, PepsiCo, Nestlé och Unilever toppar listan över varumärkesföretag med flest upptäckter. 33 780 enheter från PepsiCo hittades i 30 länder. Coca-Colas produkter hittades i 40 av de 41 länder som deltog i kampanjen.

BreakFreeFromPlastic skriver att förra året var särskilt svårt för PepsiCo. New Yorks justitieminister Letitia James, mest känd för sin stämningsansökan mot Donald Trump, stämde dryckesjätten för plastföroreningar och för att ha vilselett konsumenter om dess mål att eliminera engångsplast.

Coca-Cola har också varit föremål för flera stämningar angående plastföroreningar de senaste åren.

Forskare: Plastförbrukningen måste halveras

"Trots sina egna frivilliga hållbarhetsmål för att ta itu med plastföroreningarna har de stora konsumentproduktföretagen fortsatt att toppa listorna år efter år. Det visar att det behövs åtgärder och inte fler lagar för att minska plastavfallet", skriver organisationen .

Överskott indränkt i plast

I Storbritannien kampanjade Greenpeace utanför ett annat "plastmonster", Unilevers kontor, dagen innan företaget presenterade sina kvartalssiffror. Miljöorganisationen kräver att dagligvarujätten slutar sälja bärkassar och produkter i engångsplast.

– Unilevers vinster drunknar i plastföroreningar. Det är möjligt att varumärken som Dove kan ge dem ett rent ansikte och ett sunt banksaldo, men sanningen är att den miljardvinst som Unilever kommer att meddela i morgon bara matchas av de miljarder plastbitar som de häller ut i världen. Från förödande översvämningar till giftiga ångor i samhällen långt från Londons huvudkontor på platser som Filippinerna och Indonesien som betalar priset för plastföroreningar, säger Nina Schank, chef för plast på Greenpeace UK.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.