Nyheter
Finske Syklo vill ha plastavfall från Norge och övriga Europa. Foto: Carl Campbell/Flickr (CC BY-SA 2.0 DEED)

Finsk plaståtervinnare blickar mot Sverige

Bygger Europas modernaste plaståtervinningsanläggning.

Det finska cirkulärföretaget Syklo har påbörjat bygget av en anläggning för sortering och återvinning av plast i Hyvinge, norr om Helsingfors. Anläggningen kommer att ha en årlig kapacitet på 50 000 ton. Syklo samarbetar med British Impact Recycling och använder en ny teknik för att sortera bort plast från blandat avfall.

– Vi är mycket stolta över att lansera detta projekt som kommer att revolutionera den cirkulära ekonomimarknaden i Europa. Det är ett enormt problem för både miljön och ekonomin att vår konsumtion fortfarande är beroende av primära råvaror. Denna anläggning kommer att öka Finlands materialåtervinningsgrad för plastförpackningar med upp till 20 procent. Storleken på detta projekt är betydande eftersom vi planerar att utöka vår verksamhet till andra nordiska länder, Baltikum och övriga Europa, säger Syklos vd Teemu Koskela.

Katastrof hotar plaståtervinnare

Bättre sortering

Impact Recyclings sorteringsteknik BOSS ska kunna utvinna mindre plastbitar ur restavfall än vad traditionella sorteringssystem klarar av. Detta ökar också effektiviteten i plastsortering och materialåtervinning.

– Vi är mycket glada över att kunna internationalisera vår banbrytande plaståtervinningsteknik, som redan har visat sig effektiv i Storbritannien. Syklos anställda har visat sin betydande kompetens inom detta område av den cirkulära ekonomin från starten och vi är glada över att arbeta tillsammans med en framtida europeisk ledare inom detta område. Genom vårt strategiska partnerskap och patenterade teknologier tror vi att vi kan revolutionera återvinningsindustrin och uppmuntra Europa mot en genuin, hållbar och naturpositiv cirkulär ekonomi, säger VD David Walsh på Impact Recycling.

Världens största plaståtervinningsanläggning invigs

Fångar upp mikroplast och avrinning

Plaståtervinningsanläggningen har en avancerad återanvändning av sköljvatten som renas och matas tillbaka till produktionen. Reningsverket ser också till att mikroplast fångas upp.

– Vår nya anläggning gör materialåtervinning av plast 20 procent effektivare än andra metoder. Detta är ett stort steg för hela den cirkulära ekonomin. Tillsammans med Impact Recycling är vi stolta över att ta branschen till en ny och hållbar nivå, säger Koskela.

Plaståtervinningsanläggningen ska vara i drift inom det närmaste året.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.