Nyheter
Utsikterna för plaståtervinning är inte bra. Foto: Tony Webster/Flickr

Katastrof hotar plaståtervinnare

Bureau of Recycling spår att 30 procent av kapaciteten försvinner.

Den svaga ekonomin i EU slår hårt mot en redan hårt drabbad plaståtervinningsindustri. Förra året drabbades branschen av höga energipriser, låga kostnader för primärplast och fallande efterfrågan. Två månader in på det nya året är varken läget eller framtidsutsikterna mycket bättre.

Europeisk plaståtervinningstillväxt hotas av krympande marknad

Styrelseledamot i Bureau of Recyclings plastkommitté, Marvin Pfeiffer, säger att även om det finns en ljuspunkt i den tyska ekonomin så finns det inte mycket att hoppas på för plaståtervinning.

Marknaden skyr branschen

– Allt fler tyska plaståtervinnare försätter sig i konkurs till följd av svåra marknadsförhållanden. Cirka 30 procent av den tyska kapaciteten väntas försvinna före årets slut. För två år sedan köptes plaståtervinningsanläggningar för skyhöga summor, nu läggs många ner utan att någon är redo att köpa dem eller ens ta över skulderna, skriver Pfeiffer i en månadsrapport.

EU förbjuder export av plastavfall

Pfeiffer är grundare och VD för Sinox Polymers, som har sitt huvudkontor i Bremen. Han säger att priserna de kan ta ut för att krossa och granulera plast har halverats de senaste två åren, samtidigt som kostnaderna för el, arbetskraft och transporter har ökat kraftigt. Nedströms efterfrågan har också minskat kraftigt.

Samma bild tecknar Kay Riksfjord i Revac. Han är skandinavisk representant i BIR:s plastkommitté.

– Efterfrågan är fortfarande låg och förutsättningarna i stort sett oförändrade, även om marknaden har förbättrats något sedan början av februari. Återvinningarnas lager är fulla, både vad gäller inkommande plastavfall och utgående återvinning , skriver Riksfjord om den skandinaviska marknaden .

Allt ökar utom efterfrågan

Han räknar med att den skandinaviska plastmarknaden kommer att får det svårt, åtminstone under första kvartalet.

Världens största plaståtervinningsanläggning invigs

– Plasthanterare upplever fortfarande låg efterfrågan på grund av minskad konsumtion. Höga räntor gynnar inte denna konsumtion och inte heller ökade elkostnader på grund av låga vintertemperaturer. Det har också rapporterats om längre semesteruppehåll kring jul och senare, med fler stillestånd som följd, skriver Riksfjord.

Plaståtervinningarna fruktar total kollaps

EU har sänkt sina förväntningar på ekonomisk tillväxt i år. I den så kallade vinterprognosen har EU-kommissionen beräknat att tillväxten i euroområdet blir 0,8 procent. Det är 0,4 procentenheter lägre än i prognosen i höstas.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.