Nyheter
Billig asiatisk plast konkurrerar ut europeisk materialåtervinning, varnar EuRIC

EuRIC:

Iblandningskrav är den enda lösningen

Europa svämmas över av billig plast från Asien, varnar återvinningsindustrin.

Priset på återvunnen plast halverades förra året och det finns inga tecken på förbättring i år.

Katastrof hotar plaståtervinnare

Kan inte konkurrera med import

Det varnar branschorganisationen för återvinningsbranschen, EuRIC, i ett öppet brev till EU:s politiker.

Organisationen påpekar att återvinning är avgörande för att nå EU:s mål i Green Deal och att materialåtervinning av plast är ett viktigt bidrag till att minska utsläppen av växthusgaser, minska Europas importberoende och att det stärker den cirkulära ekonomin.

"Men okontrollerad, ökande import av billig plast, både primär och plast märkt som återvunnen, är mycket destruktiv för plaståtervinningen i Europa. Denna plast, som till största delen importeras från Asien, tillverkas under förhållanden som inte uppfyller EU-standarder, i länder där den inte bidrar till ökad cirkulär materialanvändning. Importerad plast bidrar inte till EU:s cirkulära mål, eftersom den inte är framställd av plastavfall från EU och kommer från länder som inte har implementerat motsvarande cirkulära mål”, skriver EuRIC .

Förpackningsförordningen

EU-organen förhandlar för närvarande om ändringar av förpackningsförordningen. Förordningen kommer att ställa hårdare krav på de plastförpackningar som släpps ut på den europeiska marknaden och EuRIC anser att det är avgörande att det finns tydliga krav på inblandning av återvunnen plast. Kravet måste omfatta all plast från förpackningar som säljs inom EU-området används, anser EuRIC.

Dessutom kräver organisationen att ett robust system införs för att spåra plasten, så att man säkerställer att plast som är märkt som återvunnen faktiskt är det.

"Dessa åtgärder är viktiga för att jämna villkoren mellan europeiska plaståtervinningsföretag och importörer av ny plast och plast märkt som återvunnen. De garanterar också att det kommer att vara återvunnet innehåll utformat för att minska EU:s beroende av utvunna råvaror och öka investeringarna i cirkulära värdekedjor, inte subventionera operatörer utanför EU”, skriver EuRIC.

Forskare: Plastförbrukningen måste halveras

Exportförbud

EU har antagit ett förbud mot export av plastavfall till länder utanför OECD-området. EuRIC har tidigare varnat för att exportförbudet då måste kombineras med ett ingripandekrav, om Europa ska undvika att översvämmas av plast.

– Om EU beslutar sig för att förbjuda export behövs bindande mål på återvunnet material för att främja en efterfrågan och skapa en marknad för cirkulära material som tidigare exporterats, konstaterade generalsekreterare Emmanuel Katrakis i EuRIC i januari.

Oron är kopplad till att Europa ständigt importerar stora mängder plast från tredjeländer, samtidigt som användningen och kapaciteten att återvinna plast är för liten.

EU förbjuder export av plastavfall

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.