Nyheter
Lars Christian Bacher från Morrow Batteries och Christian Lyngø Lian från Stena Recycling

Stena Recycling kommer att hantera Morrows batteriavfall

Bygger en cirkulär batterikedja.

Morrow Batteries och Stena Recycling har ingått avtal om hantering av produktionsavfall från Morrow Cell Factory i Arendal, Norge. Avfallet kommer att hanteras på Stena Recyclings nya anläggning för batteriåtervinning i Halmstad. Syftet är att bygga en komplett cirkulär batterivärdekedja där återvunnet material återinförs i battericellsproduktion.

BASF och Stena Recycling i samarbete om återvinning av elbilsbatterier i Europa

Cirkulära batterier

– Vi delar stolt Stena Recyclings vision om att skapa ett cirkulärt samhälle där inga material går till spillo. Morrow ska ha låga avfallsvolymer och stabil kvalitet på det vi producerar, det uppnår vi genom duktig produktionspersonal och experter i batterifabriken. Men oavsett volym ska avfallet hanteras så bra som möjligt och Stena Recycling kommer att vara en stark partner i detta arbete. Vi kommer att starta provproduktion senare i år, Stena Recycling kommer då att börja ta emot avfall från oss, säger Lars Christian Bacher, vd på Morrow.

Enligt avtalet ska Stena Recycling utbilda Morrows team i relevanta rutiner, samt att de ska samla in och hantera avfallet på sin nya anläggning i Halmstad i Sverige. Detta är en av Europas första industriella batteriåtervinningsanläggningar. Företagets avancerade återvinningsprocess kommer att göra det möjligt att återvinna batterimaterial och använda det för att producera nya batterier med hög halt av återvunnet material.

– Morrow är mån om effektivitet, hållbarhet och miljöpåverkan. Att använda färre resurser vad gäller energi och råvaror är deras mål, liksom vårt. Tillsammans ser vi fram emot ett nytt cirkulärt partnerskap och en helhetslösning för att öka resursutnyttjandet och minimera utsläppen, säger Marcus Martinsson, produktchef Batterier på Stena Recycling.

Stenas nya batteriåtervinningsanläggning i drift

Avfallsanläggning i Arendal

Avtalet har initialt en löptid på 1,5 år. På sikt har de två företagen en gemensam ambition att bygga en komplett cirkulär batterivärdekedja där återvunnet material återinförs i batteriproduktionen.

– Vi hoppas – och förväntar oss – att detta blir språngbrädan för en bredare satsning för att möjliggöra effektiva och flexibla cirkulära batterivärdekedjor, säger Stina Torjesen, hållbarhetsdirektör på Morrow.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.