Nyheter
En mobil sorteringslinje för barkspill i drift hos Moelven Numedal AS. Foto: Geminor

Norskt barkspill värmer svenska hem

Mycket bättre än att låta den ruttna i Norge, anser Geminor.

Norska sågverk genererar flera tiotusentals ton barkspill varje år. Det är en biprodukt som uppstår när barken faller av virket vid hantering på sågverket eller vid transport. Denna biprodukt används i mycket liten utsträckning i Norge, medan vi i Sverige gärna tar emot den för energiåtervinning.

– Årligen deponeras stora mängder norsk skrotbark som annars kunde ha använts som bränsle i energiåtervinningsanläggningarna, säger Johan Olø, general manager för Geminors dotterbolag Bøn Biobrensel AS.

Bøn Biobrensel har under många år arbetat med biprodukter från norska sågverk. Slutprodukterna är både biobränsle och täckbark.

Nu vill företaget även investera i norskt barkspill, säger Johan Olø.

Geminor satsar på biobränsle

Hög produktionskostnad

– Norska sågverk har länge varit intresserade av att använda detta, men en sådan bråkdel har varit svår att sälja på grund av produktionskostnaderna. Nu rapporterar svenska energiåtervinningsanläggningar behov av norsk barkspill och därmed har vi möjlighet att underlätta produktionen av en rengjord och mald fraktion för energiåtervinning, säger Olø.

– Att vi kan använda bark som annars skulle ruttna i deponi och leda till utsläpp av växthusgaser är bra för alla parter. Sågverken gör sig av med avfall som de inte kan använda samtidigt som energiåtervinningsanläggningarna förses med ett mer hållbart bränsle, förklarar Johan Olø.

Som en del av uppstartsprojektet har Bøn Biobrensel haft ett nära samarbete med Jönköping Energi i Sverige kring en transport av 25 000 ton behandlad vrakbark. Samarbetet har lett till en satsning på en mobil sorteringslinje för produktion av fraktionen ute vid sågverken. Sorteringslinjen gör att mindre volymer måste malas, vilket också minskar utsläppen i processen.

Turbulent marknad för avfallsfraktioner

Stor potential

Chef för energiavtal på Jönköping Energi, Piroz Kristedt, tror att projektet har bidragit till att vidareutveckla barkspillfraktionen.

– Vi har haft ett bra samarbete med Geminor över tid, vilket gjort det enkelt att engagera sig i det här projektet. Kvaliteten på fraktionen har varit riskmomentet i denna leverans, men Geminors ansträngningar att hitta nya sållningsmetoder, organisera returtransporter och etablera nya samarbeten med sågverk har gjort detta till en väl fungerande lösning för oss, säger Kristedt.

Johan Olø ser nu en potential att årligen  skicka flera tiotusentals ton behandlad barkspill till nordiska anläggningar.

– Ett stort norskt sågverk står normalt kvar med runt 5 000 ton barkspill om året. Som ett resultat av detta finns flera tiotusentals ton kvar oanvänd vid sågverken i Norge. Vårt jobb blir nu att göra aktörerna medvetna om användningen av barken, och samtidigt underlätta energiåtervinningen där det finns behov, avslutar Johan Olø.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.