Nyheter
Kläder och skor står för 5,2 miljoner ton avfall varje år i EU. ©AdobeStock/Fotoschlick

EU-parlamentet antog skärpta avfallsregler

EU-parlamentet antog onsdagen ett förslag för att bättre förebygga och minska avfall från mat och textilier i hela EU. Kraven har skärpts rejält jämfört med kommissionens förslag.

Ledamöterna antog förslaget vid den första behandlingen om den föreslagna revideringen med 514 röster för, 20 emot och 91 nedlagda röster. Beslutet ska ses som en förhandlingsposition och än är långtifrån sista ordet sagt i frågan.

Tuffare mål för att minska matsvinnet

Parlamentet föreslår högre bindande mål för avfallsminskning som ska uppfyllas på nationell nivå senast den 31 december 2030. Det handlar om en minst 20-procentig minskning av  matavfall inom livsmedelsbearbetning och tillverkning (istället för 10 procent som föreslagits av kommissionen) och 40 procent per capita inom detaljhandel, restauranger, livsmedelstjänster och hushåll (istället för 30 procent). Parlamentet vill också att kommissionen ska utvärdera om högre mål för 2035 (minst 30 % respektive 50 %) bör införas, och ber den att i så fall återkomma med ett lagförslag.

Klarar Sverige ännu tuffare sorteringsregler?

Utökar producentansvar för textil

Ledamöterna är överens om att utöka systemen för producentansvar (EPR), genom vilka producenter som säljer textilier i EU måste täcka kostnaderna för att samla in, sortera och återvinna dem separat. Medlemsstaterna skulle behöva inrätta dessa system 18 månader efter det att direktivet trätt i kraft (jämfört med 30 månader som föreslagits av kommissionen). De nya reglerna skulle omfatta produkter som kläder och accessoarer, filtar, sänglinne, gardiner, hattar, skor, madrasser och mattor, inklusive produkter som innehåller textilrelaterade material som läder, konstläder, gummi eller plast.

– Parlamentet har kommit med riktade lösningar för att minska matsvinnet, som att främja "fula" frukter och grönsaker, hålla ett öga på orättvis marknadspraxis, förtydliga datummärkning och donera osåld men ätlig mat. För textilier vill vi även inkludera icke-hushållsprodukter, mattor och madrasser samt försäljning via onlineplattformar, sade den polska ledamöten Anna Zalewska, som ingår i det konservativa blocket.

Nästa steg

Ärendet kommer att följas upp av det nya parlamentet efter valet till Europaparlamentet den 6–9 juni.

Varje år genereras 60 miljoner ton matavfall (131 kg per person) och 12,6 miljoner ton textilavfall i EU. Bara kläder och skor står för 5,2 miljoner ton avfall, motsvarande 12 kg avfall per person och år. Det uppskattas att mindre än 1 % av all textil i världen återvinns till nya produkter.

 

Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.