Nyheter
Ett av SVOA:s drygt 4 000 kärl för trädgårdsavfall. Foto: John Göransson.

Vad händer med trädgårdsavfallet?

Från 1 januari 2024 måste alla fastighetsägare sortera sitt trädgårdsavfall för återvinning. Vad innebär det ute i kommunerna, frågar vi i den andra artikeln på temat om den nya Avfallsförordningens bestämmelser om bioavfall.

I den första artikeln berättade vi att den nya lagen faktiskt förbjuder eldning av trädgårdsavfall utomhus och hur få kommuner som faktiskt har ändrat i sina lokala ordningsstadgar. Nu ska vi titta på vart avfallet tar vägen.

Sluteldat med trådgårdsavfallet – eller?

ÅVC är sämst om våren

Det krattas, räfsas och trimmas i landets drygt 2 miljoner villaträdgårdar. Ett sedvanligt bakslag med nya snöfall förstörde den stora röjarhelgen för många men till nästa helg lär det vara full fart igen. Det komposteras och eldas (jodå), släpkärror dras ihop från vänner, grannar och uthyrare. Köerna ringlar långa till återvinningscentralerna. Adrenalin och stresshormon kokar i blodet hos villaägare och personal. I påskhelgen skiftade vi däck, dagen efter det blev snökaos. Den här helgen låg snön över gräsmattor och häckar och nu ska vi stå ut med detta!

Till skillnad mot matavfallet säger Avfallsförordningen  ingenting om hur trädgårdsavfallet ska samlas in, bara att det ska samlas in och återvinnas med utgångspunkt från avfallstrappan. Bäst är kompostering på tomten, sämst är energiåtervinning.

En del kommuner har abonnemang som innebär att de hämtar trädgårdsavfall, läs mer om det längre ner i artikeln. Men det mesta trädgårdsavfallet, som inte eldas upp, hamnar på landets återvinningscentraler. Åtminstone i tätorterna, där tomterna ofta är för små för att rymma en kompost.

Fastighetsnära insamling

En del kommuner, i synnerhet storstadskommuner, erbjuder sedan några år ett frivilligt abonnemang på att hämta trädgårdsavfall under sommarhalvåret. Då får man, mot en årsvgift på runt tusenlappen, ett extra kärl. Det här är en fantastisk tjänst, som sparar tid och möda för villaägana, samtidigt som den är bra för miljön. Karavanerna av bilar till ÅVC minskar, avfallet blir värme eller jordprodukter.

Alla villor och radhus i Stockholms stad kan abonnera på hämtning. I abonnemanget ingår ett 370 liters kärl som töms varannan vecka under perioden april till och med oktober.

Artikelförfattaren, som själv är abonnent på SVOAs tjänst, vill gärna bidra med tre tunga argument för fastighetsnära insamling:

  1. Vi har ingen bil. Att hyra en skåpbil eller en bil med släp kostar mer än abonnemanget
  2. Vi slipper vårkaoset på ÅVC
  3. Vi får morot och piska att ta hand om trädgården. Tunnan ska fyllas varannan vecka!

Vi kontaktade SVOAs pressansvariga Alexandra Fleetwood och ställde några frågor om tjänsten:

Hur många abonnerar på hämtning av trädgårdsavfall?

– Vi har  8 284 trädgårdsabonnemang där vi hämtar. Av dessa har det tillkommit 258 nya abonnemang under 2024, säger Alexandra Fletwood.

Det finns 45 707 småhus i Stockholms stad, så mindre än 18 procent har abonnemang på att hämta trädgårdsavfall. Är stockholmare masochister, eller vet de inte om att tjänsten finns?

Hur mycket samlar ni in?

– Förra året samlade vi in 6 741 ton ris och grenar samt 4 807 ton gräs och löv.

Om vi leker med tanken att det utgjorde 18 procent av totalen så genererar Stockholmarnas småhustomter nästan 28 000 ton trädgårdsavfall varje år. En del komposteras förstås, men det blir väldigt många ton till ÅVC.

Vad händer med det insamlade trädgårdsavfallet?

– Materialet skickas till Kovik där det krossas och skickas som grovflis till Vattenfall i Knivsta, med ett undantag. På vår anläggning i Lövsta flisas materialet och skickas sedan till Högbytorp där det materialåtervinns och blir kompostjord, säger Alexandra Fletwood.

De flesta av Stockholms kranskommuner, bland annat Nacka, Solletuna, Järfälla och Tyresö har liknande abonemangssystem. I flera andra tättbefolkade kommuner, som Göteborg, Malmö och Helsingborg, kan man abonnera på hämtning av trädgårdsavfall, liksom flera andra kommuner. Mn för de flesta gäller att de själva få köra det till ÅVC eller, mot avgift, beställa hämtning.

 

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.