Nyheter
Den röda linjen visar 2023 års nivå. Diagram: Avfall2Resurs.se. Källa: Naturvårdsverket.

Textilkonsumtionen minskade kraftigt

Svenskarnas klädinköp, eller konsumtion av textilier som det heter i statistiken, minskade med 20 procent 2023, jämfört med året innan, visar statistik från Naturvårdsverket.

Den årliga konsumtionen har de senaste åren legat runt 13-14 kilo textil per person. Efter Coronapandemin ökade konsumtionen till över 15 kilo per person. Men 2023 minskade konsumtionen till 11,4 kilo per person, den lägsta siffran sedan 2002.

Naturvårdsverket har fört statistik över svensk textilkonsumtion sedan 2000. Mellan 2000 och 2008 ökade konsumtionen med 35 procent, men nu åter på den nivå som var i början av 2000-talet. Att konsumtionen av nyproducerade kläder nu minskat bidrar till bland annat mindre utsläpp av växthusgaser och kemikalier.

EU föreslår krav för att minska textil- och matsvinnet

Naturvårdsverket konstaterar att våra klädinköp är känsliga för konjunkturförändringar och andra omvärldsfaktorer.

– Orsakerna till nedgången 2008 berodde på global finanskris efter att banken Lehman Brothers gick i konkurs. Nedgången 2011 berodde på statsskuldskris inom euroområdet och år 2020 var det coronpandemi. Orsaken till nedgången 2023 bör vara den höga inflationen och höga räntor, säger Yvonne Augustsson, Naturvårdsverket..

Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter i Sverige och inom hela EU i syfte att använda textilavfallet som en resurs för ökad återanvändning och materialåtervinning.

Så här tycker avfallsbranschen om textilförslaget

 

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.