
EU kräver producentansvar för textilavfall
EU-kommissionen kommer att ändra ramdirektivet för avfall, så att textilproducenterna får ett större ansvar för textilavfallet, och matsvinnet i Europa minskar, skriver norska miljödirektoratet i ett pressmeddelande lördagen den 8 juli.
Tillverkning och konsumtion av textilier är en av Europas största klimat- och miljöutmaningar. EU-medborgare slänger i snitt 12 kilo kläder och textilier per person varje år, och produktionen av nya textilier sätter stor press på råvaror, vattenresurser och mark, heter det i pressmeddelandet.
Utökat producentansvar för textilier
Nu vill EU att producenterna ska ta en större del av ansvaret, genom att göra det obligatoriskt för medlemsländerna att införa producentansvar. Det innebär att textilproducenter måste stå för kostnaderna för att hantera textilavfall.
Utredningen föreslår att kostnaderna ska anpassas utifrån hur miljövänliga textilierna är.
Syftet är att detta ska ge tillverkare incitament att öka sina produkters cirkularitet genom design, innovation och cirkulära affärsmodeller, så att kläder och textilier håller längre, repareras och återanvänds.
Mer återanvändning och materialåtervinning
Kommissionen föreslår också nya regler för hantering av textilavfall i linje med EU:s textilstrategi. Begagnade kläder ska prioriteras för återanvändning och mer av textilavfallet ska lämnas till återvinning.
Mindre illegal textildumpning
Förslaget tar också upp problemet med illegal transport av textilavfall till länder som inte är utrustade för att behandla avfallet på ett bra sätt. Förslaget ska klargöra vad som är avfall och vad som är återanvändbart för att undvika att avfall exporteras som textilier för återanvändning.
Bindande mål för att minska matsvinnet
Det uppdaterade direktivet har också ett tydligt mål att minska matsvinnet. Idag slänger EU-medborgare i genomsnitt 131 kilo mat om året. Kommissionen föreslår att EU:s medlemsländer ska minska mängden matsvinn i livsmedelsindustrin med 10 procent och med 30 procent per invånare tillsammans för dagligvaror, cateringföretag och hushåll till 2030.
Kommissionen har föreslagit att målen ska vara juridiskt bindande och medlemsländerna måste vidta åtgärder för att uppnå dem.
Ge input till kommissionen
Förslaget till det reviderade direktivet från EU-kommissionen läggs ut på remiss i EU. Den som kan beröras av direktivet, har relevant information eller vill yttra sig om förslaget kan lämna synpunkter till utredningen.
Förslaget kommer också att läggas ut på nationell remiss på den norska miljöstyrelsens hemsida.
Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in
Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!