Nyheter
Second hand växer. Foto: John Göransson.
Second hand-butik i Stockholm. Foto: John Göransson.

EU kräver producentansvar för textilavfall

EU-kommissionen kommer att ändra ramdirektivet för avfall, så att textilproducenterna får ett större ansvar för textilavfallet, och matsvinnet i Europa minskar, skriver norska miljödirektoratet i ett pressmeddelande lördagen den 8 juli.

Tillverkning och konsumtion av textilier är en av Europas största klimat- och miljöutmaningar. EU-medborgare slänger i snitt 12 kilo kläder och textilier per person varje år, och produktionen av nya textilier sätter stor press på råvaror, vattenresurser och mark, heter det i pressmeddelandet.

Utökat producentansvar för textilier

Nu vill EU att producenterna ska ta en större del av ansvaret, genom att göra det obligatoriskt för medlemsländerna att införa producentansvar. Det innebär att textilproducenter måste stå för kostnaderna för att hantera textilavfall.

”Europa går mot en ny gyllene era för textilindustrin”

Utredningen föreslår att kostnaderna ska anpassas utifrån hur miljövänliga textilierna är.

Syftet är att detta ska ge tillverkare incitament att öka sina produkters cirkularitet genom design, innovation och cirkulära affärsmodeller, så att kläder och textilier håller längre, repareras och återanvänds.

Regeringen: Inget producentansvar för textilavfall

Mer återanvändning och materialåtervinning

Kommissionen föreslår också nya regler för hantering av textilavfall i linje med EU:s textilstrategi. Begagnade kläder ska prioriteras för återanvändning och mer av textilavfallet ska lämnas till återvinning.

Mindre illegal textildumpning

Förslaget tar också upp problemet med illegal transport av textilavfall till länder som inte är utrustade för att behandla avfallet på ett bra sätt. Förslaget ska klargöra vad som är avfall och vad som är återanvändbart för att undvika att avfall exporteras som textilier för återanvändning.

EU-parlamentets miljöutskott: Stoppa Fast fashion!

Bindande mål för att minska matsvinnet

Det uppdaterade direktivet har också ett tydligt mål att minska matsvinnet. Idag slänger EU-medborgare i genomsnitt 131 kilo mat om året. Kommissionen föreslår att EU:s medlemsländer ska minska mängden matsvinn i livsmedelsindustrin med 10 procent och med 30 procent per invånare tillsammans för dagligvaror, cateringföretag och hushåll till 2030.

Kommissionen har föreslagit att målen ska vara juridiskt bindande och medlemsländerna måste vidta åtgärder för att uppnå dem.

Hur ska butikerna minska matsvinnet?

Ge input till kommissionen

Förslaget till det reviderade direktivet från EU-kommissionen läggs ut på remiss i EU. Den som kan beröras av direktivet, har relevant information eller vill yttra sig om förslaget kan lämna synpunkter till utredningen.

Förslaget kommer också att läggas ut på nationell remiss på den norska miljöstyrelsens hemsida.

läs också

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.