Nyheter
Foto: John Göransson

70 procent av Uppsalabornas restavfall felsorterat

Uppsalaborna har blivit bättre på att sortera sitt matavfall. Men 70 procent av restavfallet är fortfarande felsorterat.

Uppsala Vattens plockanalys baseras på fem ton mat- och restavfall från villor och flerbostadshus. Analysen har bland annat tittat på vad restavfallet innehåller, hur mycket matavfall som restavfallet innehåller och hur rent det insamlade matavfallet är.

Ros och ris efter plockanalys i Kungsbacka

– Vi hade kunnat spara ungefär 13 miljoner kronor i förbränningskostnad 2023 och minskat utsläppen från förbränning rejält om alla hade sorterat rätt. säger Elin Hagberg, chef för sektionen för hushållsavfall på Uppsala Vatten.

Bättre på matavfall

Uppsalaborna har blivit mycket bättre på att sortera sitt matavfall. Andelen felsorterad mat i restavfallet har minskat från 25 procent 2022 till 15 procent 2023, där rikssnittet ligger på 25 procent.

– Att vi fortsätter att se den här positiva trenden när det kommer till sorteringen av matavfall i Uppsala tror vi beror på papperspåsen som infördes 2020. Vi på Uppsala Vatten ser det här som en jättebra riktning och hoppas att vi fortsätter bli ännu bättre, säger Elin Hagberg.

7 500 ton felslängda förpackningar

När det kommer till avfall som metall- och glasförpackningar är Uppsalaborna relativt bra på att sortera, men sorteringen av förpackningar och tidningar behöver fortfarande bli bättre. I dag utgör cirka 25 procent av restavfallet förpackningar som sorterats fel, vilket motsvarar cirka 7 500 ton felslängda förpackningar.

– Plastförpackningarna genererar den största mängden fossila koldioxidutsläpp vid förbränning vilket är en av flera anledningar till att Uppsalaborna måste bli bättre på att sortera bort det från restavfallet, säger Elin Hagberg.

Tusentals ton kläder går rakt ner i soptunnan

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.