Nyheter
Mattias Philipsson, VD på Svensk Plaståtervinning. Pressfoto.

Svensk Plaståtervinning ska utbilda kommuner

Nu startar Svensk Plaståtervinning ett utbildningsprogram för Sveriges 290 kommuner. Det finns bara ett ämne på schemat: plaståtervinning.

Med den nya förordningen om producentansvar för förpackningar har kommunerna en skyldighet att ta fram lättillgänglig information till hushållen och de verksamheter som har valt kommunal insamling.

– Det är ett otroligt tryck från i stort sett alla kommuner just nu. Det här är ett område som är helt nytt för många, och som kräver sin kunskap. Vi har därför bestämt oss för att möta upp och bland annat erbjuda utbildande besök på Site Zero, säger VD Mattias Philipsson.

Världens största plaståtervinningsanläggning invigs

Studiebesök

Ett flertal besöksmöjligheter kommer erbjudas kommunerna under hösten. Besökarna får lära sig om plaståtervinningssystemet, vikten av avancerad sortering och separat återvinning, samt hur de kan kommunicera med kommuninvånarna om vikten av källsortering. Det sistnämnda är avgörande för hur mycket som kan återvinnas.

Trots att nio av tio konsumenter tycker det är viktigt att källsortera förpackningar slängs mer än hälften av alla plastförpackningar som sätts på marknaden i hushållsavfallet. Det går till förbränning i onödan och genererar utsläpp. Konsekvensen är att samhället fortsatt blir beroende av fossila resurser för att producera ny plast.

Dessutom visar plockanalyser att ungefär en femtedel av det som samlats in har sorterats fel.

70 procent av Uppsalabornas restavfall felsorterat

Nio av tio till Site Zero

Nio av tio insamlade plastförpackningar från hushåll kommer till Site Zero.

– Vi är en av få aktörer i Europa som erbjuder den här typen av avancerad sortering och högkvalitativ materialåtervinning. Det skapar förutsättningar för att materialet ska kunna bli en ny plastförpackning eller produkt av samma kvalitet om och om igen, menar Mattias Philipsson.

Kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, Avfall Sverige, välkomnar initiativet och hoppas att många besöker Site Zero för en djupare förståelse för plastens livscykel.

– Det här ger kommunerna bra underlag för att kommunicera med medborgarna och möjliggöra mer och bättre sortering. Vi kan nå högre upp i avfallstrappan tillsammans. Det här ger också en stark grund nu när den fastighetsnära insamlingen byggs ut, både för kommunerna och Svensk Plaståtervinning. Det säger Tony Clark, VD för Avfall Sverige.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.