Nyheter
Professor Franz Josef Radermacher ser full elektrifiering som en utopi. Foto: Jens Egil Heftøy

Cewep Berlin: Forskare tror på CO2-avskiljning

”Det är den enda vägen ut ur energiutmaningen, sade matematik- och ekonomiprofessorn Franz Josef Radermacher i ett anförande på Cewep. Avfall2resurs norska systertidning Avfallsbransjen.no är på plats på konferensen i Berlin.

– Carbon capture är den absoluta jokern. Vill man ha stabil energi för tio miljarder människor är kolavskiljning absolut nödvändig. Jag tror att hälften av energiproduktionen år 2050 kommer att vara fossil. Produktionen av stål, cement, ammoniak och plast kommer alla att vara beroende av kolavskiljning, säger Radermacher.

– Det bor en miljard människor i länderna söder om Sahara. Tillsammans använder de lika mycket energi som Belgien.

Den tyske matematik- och ekonomiprofessorn sluggade hårt i sitt tal under Cewep-konferensen.

Radermacher är chef för Research Institute for Applied Knowledge Processing och ordförande för den tyska ekonomisenaten.

Cewep Berlin: Norra Europa borde bränna avfall från söder

Överdrivet självförtroende

Radermacher lyfte fram den internationella utvecklingen och befolkningstillväxten. Under de kommande 30 åren kommer jordens befolkning att öka med två miljarder människor. Dessa kommer att kräva välståndsutveckling och tillgång till energi. Han reagerar på att rika Europa tror att de har lösningen för fattiga länder. Vi har inte förstått att vi utgör en väldigt liten del av världen, menar han och påpekar att bara Kina har tre gånger så många invånare som Europa.

– Tyskland är ingenting i det stora hela. Även Österrike tror att de kan rädda världen, säger Radermacher.

Medan det talas hett om elektrifiering och förnybar energi i den rika delen av världen är verkligheten en annan i utvecklingsländerna, anser han.

– Förnybar energi är ett bra sätt att hålla de fattiga fattiga. Det kommer de inte att acceptera. De vill ha det välstånd som vi andra har. Då vänder de sig hellre till länder som Kina och Ryssland. De är inte villiga att vända sig bort från fossil energi, säger Radermacher.

Berlin: Första Cewepkonferensen på fem år

Konflikt mellan el och fossilt

Professorn tror att höstens klimatmöte i Dubai kommer att visa på motsättningarna mellan det Radermacher pratar om motsättningen mellan "Alla elektriska människor" och de som ser behovet av fortsatt användning av fossil energi.

– Människor lever på molekyler, inte elektroner. Trä och olja är påtagliga. Det fungerar alltid, eftersom det går att spara dem. Förnybar energi måste stödjas av något som är stabilt och kontrollerbart, säger han.

Radermacher anser att avfallssektorn har en central roll som leverantör av energi. Han pekade bland annat på det arbete industrin gör för kolavskiljning. Idag arbetar 60 av Europas 400 förbränningsanläggningar med projekt för avskiljning av koldioxid.

Fossilt kan bli cirkulärt

– CO2-avskiljning är en cirkulär lösning. Kolet har funnits i marken i hundratals miljoner år. Sedan tar vi upp den, bränner den, fångar den och trycker tillbaka den i marken. Kanske kan vi om några år ta upp den och använda det igen, säger Radermacher.

Relaterade artiklar
Kommentarer

Endast inloggade medlemmar kan lämna en kommentar Logga in

Inte medlem än? Beställ AB Pluss nu!

Senaste nytt från Avfall2resurs.se
X

Håll dig uppdaterad! Få vår veckovisa nyhetsuppdatering skickad direkt till din inkorg.

Din e-postadress kommer inte att användas för att skicka dig något annat än våra nyhetsbrev. Läs mer på vår sekretesspolicysida.